Statele Unite tratează “cu seriozitate” cazul jurnalistului Jamal Khashoggi, dispărut după ce a intrat în Consulatul saudit din Istanbul, și ar considera “inacceptabilă” orice acțiune ilegală, iar președintele Donald Trump a cerut Turciei dovezi de tip audio-video, “dacă există”.

Statele Unite tratează “cu seriozitate” dispariția jurnalistului Jamal Khashoggi, a declarat secretarul de Stat american, Mike Pompeo, în Turcia.

Președintele turc, Recep Erdogan, “mi-a transmis clar că autoritățile saudite cooperează în investigație”, a precizat Pompeo, avertizând că, în pofida relațiilor importante dintre SUA și Arabia Saudită, Washingtonul nu ar tolera acțiuni ilegale. “Dacă o națiune se implică în activități ilegale, este inacceptabil. Nu va apăra nimeni activități de acest tip. Pur și simplu trebuie să spună ce s-a întâmplat”, a subliniat Pompeo, citat de agenția Associated Press.

La rândul său, președintele Donald Trump a declarat că nu intenționează să le ia apărarea liderilor din Arabia Saudită. “Vrea să aflu ce s-a întâmplat, nu protejez pe nimeni. Am cerut probe” audio-video din partea Turciei, “dacă există”, a subliniat Trump, citat de agenția Reuters.

Unele dovezi descoperite în Consulatul saudit din Istanbul în cadrul anchetei privind dispariția jurnalistului Jamal Khashoggi au fost compromise, a afirmat președintele Turciei, Recep Erdogan. “Eu sper că vom putea avea cât de curând date care să ne ofere concluzii rezonabile; investigația se concentrează pe multe lucruri, precum substanțe toxice, dar și materiale care au fost afectate intenționat cu vopsea”, a declarat Recep Erdoğan marți după-amiază.

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv