Exercițiul Seism 2018, desfășurat timp de cinci zile în România, a fost “o investiție în viitor, o investiție în pregătire”, a declarat miercuri șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, la finalul evenimentului.

“A fost o investiție. A fost o investiție în viitor, o investiție în pregătire pentru noi toți”, a precizat Arafat.

El a vorbit despre colaborarea forțelor române de intervenție în situații de urgență cu omologi din alte țări.

“Pentru prima dată s-au făcut evacuări militare reale, cu avioane care sunt venite din alte state, pe lângă ce am făcut cu Forțele Aeriene Române în interiorul României. Ultimele două misiuni au fost chiar în noaptea asta și a fost o testare chiar foarte dură”, a afirmat șeful DSU.

Raed Arafat a făcut și o evaluare a exercițiului: “Chiar dacă nu a fost perfect, a fost extraordinar de bine. Am identificat unele lucruri de îmbunătățit, (…) dar ce s-a făcut a fost fără precedent. (…) Toate aceste lucruri, dacă ne-au arătat un aspect, este cum putem să lucrăm împreună și cum trebuie să o facem”.

Șeful DSU a precizat că exercițiul a fost “foarte util, a fost o investiție foarte bine justificată”. “Suntem un pic mai bine pregătiți ca înainte de exercițiu. Asta spun sigur, că am făcut câțiva pași înainte, fără nicio îndoială. Nu a fost un exercițiu să ne arătăm mușchii sau să ne lăudăm la sfârșit, a fost un exercițiu în care, într-adevăr, am muncit cu toții”, a subliniat el.

Întrebat despre modul în care starea infrastructurii a influențat exercițiul, el a spus că acest aspect “face ca timpul de reacție să fie mai încet”.

“Nu este nicio concluzie ciudată. Dacă vin pe șosele care nu sunt autostrăzi, cu convoaie de mașini de intervenție, nu vei veni în 5 ore, vei veni în 8 sau în 10. Această discuție este un aspect evident”, a afirmat el.

Totodată, în urma exercițiului, Arafat a spus că autoritățile au identificat o bază unde ar putea adăposti eventualii sinistrați – Arena Națională -, care poate primi până la 20.000 de persoane.

În urma evaluării de către partea română și partenerii internaționali, a punctat Raed Arafat, se pot face schimbări la nivel legislativ sau la nivel intern. Șeful DSU a spus că eroarea umană nu face obiectul evaluării exercițiului. “Noi nu vrem să arătăm ‘tu ai greșit'”, a subliniat el.

Exercițiul național “Seism 2018”, care a constat în punerea în aplicare a Concepției naționale de răspuns post-seism, a fost declanșat sâmbătă, la ora 9,00. Exercițiul s-a derulat pe parcursul a cinci zile și, conform scenariului, a avut loc un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter. Cutremurul a avut epicentrul în zona seismică Vrancea și a afectat cel mai mult municipiul București. Potrivit respectivului scenariu, în urma seismului, peste 4.500 de persoane au fost găsite decedate, peste 8.500 rănite și peste 800 dispărute. La Ciolpani a fost activat Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției. 

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/exercitiuseism2018-raed-arafat-la-finalul-exercitiului-a-fost-o-investitie-in-viitor-o-investitie-in-pregatire-pentru-noi-toti-51677.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/exercitiuseism2018-raed-arafat-la-finalul-exercitiului-a-fost-o-investitie-in-viitor-o-investitie-in-pregatire-pentru-noi-toti-51677-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv