Exercițiul SEISM 2018 a ajuns la final. Au fost zile pline de provocări pentru medici, personal militar, pompieri si autorităţi. La aceştia se adaugă sutele de voluntari. Scenariile au pus la încercare abilităţile şi viteza de reacţie în situaţii limită.

<!–

–>

Exercițiul Seism 2018, la final. Declarațiile lui Raed Arafat

EMBED VIDEO
LINK CU VIDEO

<!–

–>

Embed:

Link:

“Am participat la cel mai complex și poate cel mai de amploare exercițiu făcut în ultimii ani pe plan european. […] Exercițiul a fost jucat real, a fost în timp real. […] Exercițiul a fost o investiție în viitor, o investiție în pregătire”, a declarat Raed Arafat, secretar de stat MAI, la finalul simulării.

Arafat a arătat că, pentru prima dată, în cadrul acestui exercițiu s-au făcut evacuări medicale reale, cu avioane venite din alte state, pe lângă implicarea forțelor aeriene române.

Autorităţile din România au simulat producerea unui cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade, urmat de replici. Oraşul cel mai afectat, potrivit scenariului, a fost Bucureştiul, aici fiind concentrate forţe din toate judeţele ţării, dar şi din străinătate. Potrivit scenariului, mii de persoane au decedat si, de asemenea, mii de oameni au fost răniţi. Aproximativ 50 de mii de persoane au rămas fără adăpost. Arena Națională a devenit tabără pentru sinistraţi. Acolo au fost instalate 10 mii de paturi de campanie.

Ultima simulare a avut loc azi noapte, când, potrivit scenariului, o aripă a spitalul Malaxa din Capitală a fost evacuată de urgenţă din cauza unui incendiu puternic.

După cele cinci zile de exerciţiu şi misiuni contracronometru, autorităţile au tras și primele concluzii.

Raed Arafat spune că ar trebui modificată legislaţia de intervenţie în situaţii de urgenţă.

Exerciţiul SEISM 2018 a scos la iveală hibe majore ale sistemului. Secretarul de stat Raed Arafat a recunoscut că una dintre piedicile pentru luarea unor decizii rapide este modul greoi de intervenţie. La aceasta se adaugă şi fuga de responsabilitate. Concluziile vor fi gata în aproximativ o lună.

Comisarul european pentru ajutor umanitar şi managementul crizelor a apreciat, duminică, că exerciţiul „Seism 2018″ este un exemplu de solidaritate, precizând că este şi un bun antrenament pentru posibile dezastre viitoare. Acesta a lăudat modul în care s-a desfășurat exercițiul.

ŞTIRILE ZILEI

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/capital_transparent-292.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/capital_transparent-292-300x164.pngrootstireaActualitate/Esential
Exercițiul SEISM 2018 a ajuns la final. Au fost zile pline de provocări pentru medici, personal militar, pompieri si autorităţi. La aceştia se adaugă sutele de voluntari. Scenariile au pus la încercare abilităţile şi viteza de reacţie în situaţii limită. ...