Peste două mii de persoane decedate s-au înregistrat în urma cutremurului de 7,5 grade pe scara Richter, victimele fiind preluate cu o morgă mobilă și duse la INML pentru identificare, acesta este bilanțul prezentat duminică în cadrul exercițiului național “Seism 2018”.

Medici din Israel, ambulanțe din Austria, Italia, Ungaria au ajuns în țară, iar echipa de căutare – salvare din Bulgaria și paramedici cu ambulanța din Republica Moldova vor ajunge duminică pentru a acorda asistență medicală celor afectați de cutremur.

Potrivit organizatorilor exercițiului, un număr de 2.098 persoane au fost declarate decedate, 3.912 răniți, 7.250 persoane dispărute, 30.000 persoane sinistrate și 130.000 de persoane afectate.

De asemenea, 30.000 de consumatori nu au energie electrică și 25.000 de persoane nu au acces la rețeaua de alimentare cu apă. Au fost distruse 250 de case și avariate alte 900. Potrivit scenariului, morga mobilă și-a continuat deplasarea în mai multe zone din București, de unde au fost preluate persoanele decedate în vederea transportării la INML.

Activități de căutare – salvare și evaluare medicală se desfășoară, duminică, în București la Academia de Poliție, Academia Română, Fabrica de bere Rahova și Industria Iutei, din strada Veseliei.

De asemenea, în urma apelului internațional pe care România l-a lansat ca urmare a cutremurului de sâmbătă, au ajuns în țară și șapte ambulanțe din Austria, patru ambulanțe din Italia, o ambulanță din Ungaria, două camioane pentru posturi medicale avansate nivel I, din Italia și trei camioane din Austria.

Peste 150 de medici și asistenți medicali din Israel cu un spital mobil tip III, unde vor fi asigurate inclusiv intervenții chirurgicale complexe, au ajuns în cursul nopții de sâmbătă în Centrul 70 Geniu Aviație Pantelimon, în cadrul exercițiului “SEISM 2018”.

Echipa formată din 168 de medici și asistenți medicali din Israel a aterizat sâmbătă noaptea pe Baza 90 Otopeni și începând de duminică seara vor acționa în incinta spitalului mobil de tip III israelian, dislocat și el în exercițiu.

Spitalul israelian este dotat la cele mai înalte standarde și asigură îngrijire specializată a victimelor/persoanelor afectate, inclusiv prin posibilitatea intervențiilor chirurgicale (pediatrice, maxilo-faciale, de reconstrucție etc) și asigurarea spațiilor de terapie intensivă.

Totodată, duminică vor ajunge echipa de căutare – salvare din Bulgaria și paramedici cu ambulanța din Republica Moldova.

Un avion civil, pus la dispoziție de Institutul Național de Cercetare Aerospațială, va aduce, duminică, de la Timișoara patru medici și asistenți medicali pentru suplimentare.

Totodată, încă din timpul nopții a început instalarea taberelor de sinistrați la Voluntari și Afumați, din județul Ilfov. Acestea vor deveni funcționale în următoarele două ore.

În București, pe Arena Națională, începând cu ora 19,00, se va organiza o altă tabără de sinistrați cu o capacitate de 600 de persoane, iar în interiorul stadionului pot fi adăpostite alte 20.000 de persoane.

Echipaje operative desfășoară misiuni de căutare – salvare și evacuare medicală, conform scenariului, în mai multe site-uri active.

În zona spitalului Floreasca au fost amplasate puncte medicale avansate pentru suplimentarea capacității de primire a victimelor, având în vedere ca, potrivit scenariului, la UPU Floreasca s-a prezentat într-un interval scurt de timp un număr mare de victime.

Duminică este așteptat în România comisarul european pentru ajutor umanitar și managementul crizelor, Christos Stylianides.

O aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române a efectuat, în cursul nopții, o misiune de evacuare, pe ruta București – Cluj, pentru transferul a 12 răniți. Dintre cei 12 răniți, șapte au fost intubați, iar trei dintre aceștia prezentau arsuri. Pacienții au fost asistați pe timpul zborului de către o echipă SMURD din cadrul Spitalului de Urgență Floreasca, formată din medici, asistenți și paramedici militari și transportați la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj.

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv