Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a declarat miercuri, că Executivul a decis ca termenul de eliberare a pașapoartelor simple electronice, în cazul cererilor depuse în țară, să fie redus de la 30 la 15 zile lucrătoare.

„La propunerea MAI a fost adoptată o hotărâre de Guvern ce modifică și completează normele metodologice de aplicare a legii privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, cu alte cuvinte sunt modificări care simplifică procedurile și contribuie la reducerea termenelor pentru obținerea pașaportului. Astfel, termenul de eliberare a pașapoartelor simple electronice în cazul cererilor depuse în țară se reduce de la 30 la 15 zile lucrătoare de la data depunerii cererilor. În ceea ce privește cererile depuse în străinătate, termenul actual este de 90 de zile și se va reduce în funcție de țara unde se află solicitantul, anume 45 de zile lucrătoare în cazul cererilor depuse în misiunilor diplomatice și oficiile consulare ale României în statele membre ale UE și 60 de zile lucrătoare în cazul cererilor depuse în statele terțe în raport cu UE, adică în statele care nu fac parte din UE”, a declarat, miercuri într-o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al Executivului.

Nelu Barbu a adăugat că au fost simplicate și alte condiții de eliberare a pașapoartelor.

„Printre modificări se mai află simplificarea condițiilor ce trebuie îndeplinite pentru eliberarea pașapoartelor simple temporare în cazul minorilor care urmează să se deplaseze în străinătate pentru a urma un tratament medical fără de care viața le este pusă în pericol, prin stabilirea necesității unei traduceri autorizate și nu legalizate cum este în prezent în legislație, a documentelor emise de instituția străină ce urmează să efectueze tratamentul respectiv. Totodată, se elimină necesitatea prezentării originalului certificatului de naștere al minorului sub 14 ani la ridicarea pașaportului simplu electronic sau temporar, fiind acceptată și copia acestuia”, a precizat acesta.

Comenteaza aceasta stire

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv