Comisia Europeană este îngrijorată că producătorii auto din Germania vor căuta să exporte mașinile diesel vechi în Europa de Est, după aprobarea subvențiilor pentru achiziționarea unor modele mai puțin poluante, a declarat luni Elzbieta Bienkowska, comisarul pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, transmite Reuters.

Săptămâna trecută, Guvernul de la Berlin și companiile auto din Germania au ajuns la un compromis privind reducerea poluării cauzate de vehiculele diesel. Producătorii auto ar urma să acorde proprietarilor de vehicule diesel vechi din orașele germane unde aerul este extrem de poluat subvenții pentru achiziționarea unor modele mai prietenoase cu mediu și să reconfigureze sistemul hardware.

Nu toate grupurile auto au fost de acord cu reconfigurarea, costurile fiind estimate la miliarde de euro. Majoritatea susțin că soluția va fi încurajarea proprietarilor vehiculelor diesel mai vechi în vederea achiziționării unor modele mai noi și mai puțin poluante, ceea ce ar încuraja vânzările.

“Exporturile vor însemna mutarea problemei calității aerului din vest către est. Planul Guvernului german de a evita interzicerea circulației celor mai poluante automobile diesel ar putea extinde problema”, a avertizat Bienkowska într-un interviu acordat publicației Tagesspiegel.

Anul trecut, Bulgaria a importat peste 100.000 de mașini second hand din țările UE, mai mult de o treime fiind vehicule diesel vechi și poluante, conform datelor grupului “Transport and Environment”.

“Trebuie stabilit clar ce se va întâmpla cu vehiculele diesel vechi”, a declarat oficialul european, adăugând că nu este vorba de o problemă națională ci de una europeană.

Poluarea urbană în multe orașe germane este mai ridicată decât prevăd normele UE, determinând autoritățile să găsească metode de a reduce poluarea.

Germania s-a angajat ca, până la sfârșitul anului, să actualizeze softul pentru aproximativ 5,3 milioane de mașini echipate cu motoare diesel, pentru a reduce emisiile poluante cu până la 30%.

Analiștii avertizează că Germania exportă automobile diesel second-hand într-un ritm record, în condițiile în care șoferii sunt nesiguri cu privire la posibilele interdicțiile de circulație în orașele germane, pe lângă o problemă mai amplă de imagine după scandalul privind automobilele Volkswagen.

Potrivit unui studiu realizat de o universitate din Germania, acești factori au crescut anul trecut exporturile de automobile diesel second-hand cu o cifră record de peste 20%. În 2017, italienii și austriecii au fost cei mai mari cumpărători de automobile diesel second-hand din Germania, în timp ce vânzările spre Croația și Ucraina aproape s-au dublat.

Potrivit Biroului Federal de Statistică, Germania a exportat în total 239.541 de automobile diesel second-hand anul trecut. Italia, cu 22.400 de unități și Austria, cu 21.600 de unități, au fost cei mai mari importatori, în timp ce vânzările Ucraina s-au dublat la circa 15.700 de unități. România este pe locul șapte în top, după Ungaria, cu 11.500 de automobile diesel second-hand importate anul trecut din Germania.

Această creștere a exporturilor de automobile diesel second-hand din Germania coincide cu o scădere a înmatriculărilor de automobile diesel în Germania.

Consumatorii cumpără mai multe automobile cu motoare pe benzină, un trend care a început după scandalul din 2015, când Volkswagen a recunoscut că a manipulat emisiile poluante pentru aproximativ 11 milioane de automobile diesel vândute la nivel global.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/avertismentul-comisiei-europene-nu-exportati-masinile-diesel-vechi-in-europa-de-est-51505.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/avertismentul-comisiei-europene-nu-exportati-masinile-diesel-vechi-in-europa-de-est-51505-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv