În cele 378 de secţii de votare deschise în toată lumea pentru referendumul de modificare a Constituției pe tema redefinirii familiei, votul a decurs fără incidente, iar prezenţa la urne a fost redusă. Excepţie face secţia Harrow din Londra, unde, potrivit Ambasadorului Dan Mihalache, s-au prezentat mai multi alegători. Raportat la fusul orar din România, procesul electoral se va încheia luni, pe coasta de Vest a Statelor Unite şi Canadei. Știrile TVR vă țin la curent cu cele mai recente date, în Telejurnale și Ediții Speciale, cu detalii de la corespondenții TVR din Franța, Spania, Belgia, Rusia, Republica Moldova.

<!–

–>

Prezență redusă la urnele din străinătate

EMBED VIDEO
LINK CU VIDEO

<!–

–>

Embed:

Link:

<!–

SLIDESHOW FOTOGRAFII

–>

  • Prezența la vot la ora 19.00 – 111 457 persoane
  • Prezența la vot la ora 16.00 – 87 563 persoane
  • Prezența la vot la ora 13.00 – 63 241 persoane
  • Prezența la vot la ora 10.00 – 50 043 persoane

Votul în diaspora până duminică, la ora 19.00

111 457 de români aflați în străinătate au votat, până duminică, la ora 19.00, la refendumul pentru redefinirea familiei, anunță BEC.

Prezență redusă la secțiile din străinătate

Peste Prut au fost organizate 35 de secții de vot. Prezența la urne în Republica Moldova a fost una mult mai ridicată față de ziua de ieri. Sâmbătă, la Ambasada României din centrul Chișinăului au votat în total 300 de oameni, iar duminică această cifră s-a dublat încă de la ora 15.00. Totuși, prezența la vot ramâne una destul de redusă, în condițiile în care peste un milion de cetățeni ai Republicii Moldova dețin și cetățenia română.

În Spania, pe lângă cei 650 de mii de români cu drept de vot și-au putut exprima opțiunea și turiștii români. Românii din Spania au putut să voteze la acest referendum în 48 de secții, deschise în toate regiunile țării, dar participarea din prima zi a fost mai slabă decât la alte scrutinuri. Cele mai multe voturi s-au strâns după prima zi la Arganda del Rey, unde au votat peste 600 de români și la Castellon, unde s-au strâns peste 800 de voturi la cele două secții.

Votul a decurs fără incidente și în Franța. Ieri s-a observat o prezență redusă, care a continuat și la primele ore după redeschiderea procesului de vot. Românii din Franța au putut vota cu un act de identitate valabil pe listele electorale suplimentare.

La Bruxelles, singurele cozi la centrele de votare au fost înregistrate la secțiile electorale organizate de Brazilia, care își alege astăzi președintele. În secțiile noastre prezența a fost extrem de slabă.

În Rusia, prezența la urne a fost modestă având în vedere că numărul românilor stabiliți în Rusia este foarte mic, în comparație cu alte țări din Europa.

Votul în diaspora până duminică, la ora 16.00

87 563 de români din diaspora au votat la refendumul pentru redefinirea familiei în Constituție până duminică, la ora 16.00, anunță BEC. Cele mai multe voturi au fost exprimate în Italia, Spania, Marea Britanie și Franța.

Votul în diaspora până duminică, la ora 13.00

63 241 de români din străinătate și-au exprimat votul la referendum până duminică, la ora 13.00, potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central.

MAREA BRITANIE Votul la secţiile din Marea Britanie se desfăşoară în condiţii bune, în pofida aglomerării de la una dintre secţiile electorale din Londra, Harrow, unde şi sâmbătă s-a înregistrat o afluenţă, precizează Ambasadorul Dan Mihalache. Pe tot teritoriul Marii Britanii sunt 19 secţii de votare, dintre care 6 în Londra.

REPUBLICA MOLDOVA Astăzi vin mai mulți oameni la vot, comparativ cu prima zi de referendum, transmite Svetlana Gore. Procesul electoral decurge normal.

SPANIA Participarea este mult mai slabă decât la orice alt scrutin, dar sunt șanse ca aceasta să crească în cursul zilei. Unii au cerut îndrumări membrilor comisiei electorale, care i-au trimis să se informeze de pe afișele de la intrare, transmite Felix Damian.

FRANȚA Toți românii care se află azi în Franța și vor să voteze trebuie să aibă un act de identitate valabil, pașaport sau carte de indentitate, sau se pot informa de pe site-ul MAE, amintește corespondentul TVR Mihaela Antoche.

Votul în diaspora până duminică, la ora 10.00

50 043 de români au votat până duminică, la ora 10.00, în diaspora, arată cele mai recente date. Cei mai mulți români votaseră în Italia: 10.995.

În Marea Britanie trecuseră pe la urne 7900 de români. Până la ora 10.00 votaseră 8363 de români în Spania, 626 în Israel și 2929 în Belgia.

În întreaga lume au fost organizate, în total, 378 de secţii, cele mai multe în Italia: 58.

REPUBLICA MOLDOVA Secția de votare unde au fost cei mai activi alegători este cea deschisă în Ambasada României la Chișinău. 231 de oameni au votat ieri acolo. La polul opus este raionul Fălești, unde au votat 5 persoane. În Republica Moldova sunt 35 de secții de votare, cele mai multe, 12, la Chișinău, transmite în Ediție Specială Svetlana Gore.

SPANIA În prima zi a referendumului au votat 7300 de români. Votul se derulează fără probleme. Poate singura dificultate pe care o au unii votanți este să înțeleagă întrebarea de pe buletin: “Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”. Alegătorii trebuie să răspundă cu “Da” sau “Nu”. Au fost cazuri în care oamenii s-au întors acasă ca să se informeze mai bine și au promis să revină. Urnele sunt în 48 de secții de votare amplasate în toată Spania, relatează Felix Damian.

FRANȚA Prezenţa la vot a românilor de acolo a fost de trei ori mai scăzută, în comparaţie cu Spania. Sunt deschise 15 secții de votare pe întreg teritoriul Franței. 2300 de voturi au fost exprimate până în acest moment și nu au fost incidente, transmite Mihaela Antoche.

Articole pe aceeaşi temă

USR: Prezența este undeva la 19,5% la nivel național, referendumul nu a fost validat

A doua zi la urne – VOT ÎN ȚARĂ. Județul Dolj, pe primul loc la votul cu urna mobilă. La Iași, o măicuță a cerut indicații telefonice în cabina de vot

LIVE TEXT S-a încheiat referendumul pentru redefinirea familiei în secțiile de pe teritoriul României. Prezența la urne la ora 19.00: 18,87%

Referendum cu dublă miză în Olt: redefinirea familiei și schimbarea numelui județului în Olt-Romanați

Președintele Klaus Iohannis a votat, la o secție de votare din Sibiu

Situații atipice la referendum: În unele secții de votare nu a venit nimeni, în altele prezența a depășit 380 la sută

UPDATE Ministerul Afacerilor Interne: Procesul de votare decurge fără probleme în întreaga țară, în a doua zi a referendumului

Pro Democraţia atrage atenţia asupra riscului votului multiplu prin practica “turismului electoral”

Coaliția pentru Familie acuză modul în care a fost organizat referendumul şi boicotul partidelor

Vot în străinătate pentru redefinirea familiei în Constituția României. Corespondențe din Franța, Belgia, Spania, Federația Rusă și Republica Moldova

Prezență de aproape 270% sâmbătă, la o secție de vot din Neamț. Procente ridicate și la secțiile de vot de la mănăstirile Neamţ, Petru-Vodă, Văratec

LIVE TEXT Prima zi a referendumului pentru redefinirea familiei. Prezența la vot la ora 21.00 este 5,72%. Urnele s-au închis

REFERENDUM NAȚIONAL 2018. În Caraș-Severin, un bărbat a venit la vot cu un pistol. Dosar penal la Cluj

Primarul trei în unu. Secretara primăriei Augustin din județul Brașov a devenit edil după ce a fost demis primarul

Sute de pelerini veniți la moaștele Sfintei Parascheva au votat la secțiile de lângă Mitropolia Iași

MAI: O persoană din București a încercat să fure 80 de buletine de vot, o alta din Dolj a votat în numele a 17 concetățeni, folosind buletinele lor

Politicienii au vrut să dea exemple și au mers devreme la urne. Membri ai unei secții de votare au refuzat să dea mâna cu Traian Băsescu și cu Liviu Dragnea

Urna mobilă poate fi solicitată de către bolnavii din spitale și de la domiciliu și de către deținuți

Votul în străinătate pentru referendumul privind redefinirea familiei a început la Auckland, în Noua Zeelandă

<!–

 

–>

ŞTIRILE ZILEI

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/capital_transparent-141.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/capital_transparent-141-300x164.pngrootstireaActualitate/Esential
În cele 378 de secţii de votare deschise în toată lumea pentru referendumul de modificare a Constituției pe tema redefinirii familiei, votul a decurs fără incidente, iar prezenţa la urne a fost redusă. Excepţie face secţia Harrow din Londra, unde, potrivit Ambasadorului Dan Mihalache, s-au prezentat mai multi alegători....