Vineri seară, la ora 21.00, ora României, a început votul în străinătate. Primii care au votat au fost românii din Auckland, Noua Zeelandă. Raportat la fusul orar din România, procesul electoral din străinătate se va încheia luni, 8 octombrie, pe Coasta de Vest a SUA şi Canada, la secţiile de votare de la Los Angeles, Seattle, San Francisco, Las Vegas, Sacramento, Phoenix şi Portland în SUA şi Vancouver în Canada, la ora 07.00, ora României.

<!–

–>

Mihaela Antoche relatează de la Paris, la ora 14.00

EMBED VIDEO
LINK CU VIDEO

<!–

–>

Embed:

Link:

În străinătate sunt 378 de secții de vot. Cele mai multe se află în Italia (58), Spania (48), Republica Moldova (35), Statele Unite ale Americii (32), Marea Britanie (19), Franţa (15), Germania (14).

FRANȚA De la Paris, Mihaela Antoche transmite: Sunt 15 secții în Franța, până acum au votat 193 de persoane. Sunt 2 secții organizate la Ambasada României de la Paris, una la secția consulară și o alta la Institutul Cultural. Mai sunt 2 secții în regiunea pariziană, iar restul în principalele orașe din țară: Bordeaux, Marsilia, Nisa, Toulouse și Lille. La Lille au votat cei mai mulți români. Lista secțiilor de votare și adresele acestora sunt pe site-ul MAE.

ORA 13.00: Până la ora 13.00 au votat: 6.575 de persoane în Spania, 2.617 în Italia, 739 în Republica Moldova.

R. MOLDOVA La Chişinău, Svetlana Gore ne transmite cum se votează în Republica Moldova: Aici, în R. Moldova, puțin câte puțin se votează. De exemplu, la Ambasada României, până la ora 10.00 s-au prezentat la urne doar 15 persoane, următoarele date vor fi date la ora 13.00. Este multă aglomerație în fața Ambasadei României, însă mai puțină lume intră. În toată R. Moldova sunt deschise 35 de secții de votare – 12 secții sunt la Chișinău, câte una în fiecare raion al țării și 2 la Bălți.

BELGIA La Bruxelles au fost organizate 6 secții de votare, 2 la reprezentanța României, 2 la Ambasadă,  la Consulat și mai există o secție la Anvers pentru cei aproximativ 80.000 de români înregistrați în Belgia, a transmis Lucian Pîrvoiu, de la Bruxelles. La secția de la reprezentanța României se prezentaseră, până la ora 10.00, 30 de persoane, deci prezența este destul de slabă.

FEDERAȚIA RUSĂ O secție de votare a fost amenajată la Ambasada României de la Moscova.

În Rusia mai sunt deschise încă 2 secții de vot – la Consulatul general de la Sankt Petersburg și la Consulatul de la Rostov-pe-Don.

Comunitatea românilor din Federația Rusă nu este atât de mare. La ultimele alegeri, doar la Moscova au votat până în 100 de persoane, a precizat Liviu Iurea pentru prima Ediție specială a zilei.

În Republica Moldova sunt organizate așadar 35 de secții de votare. Ambasada României la Chișinău a anunțat că, pentru a preveni formarea cozilor, în Capitala Republicii Moldova s-au deschis 12 secții de vot.

În Spania au fost înființate 48 de secții de vot. Ministerul Afacerilor Externe le-a organizat cu ajutorul autorităților spaniole. Unele secții au fost organizate în locuri noi, unde sunt mulți români angajați în agricultură.

Din cei aproape un milion de români rezidenți în Spania, pot vota cel puțin 650 de mii.

Capacitatea obișnuită a secțiilor într-o zi de alegeri este doar de 2 mii, a precizat Felix Damian pentru prima Ediție specială a zilei.

ŞTIRILE ZILEI

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/capital_transparent-104.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/capital_transparent-104-300x164.pngrootstireaActualitate/Esential
Vineri seară, la ora 21.00, ora României, a început votul în străinătate. Primii care au votat au fost românii din Auckland, Noua Zeelandă. Raportat la fusul orar din România, procesul electoral din străinătate se va încheia luni, 8 octombrie, pe Coasta de Vest a SUA şi Canada, la secţiile...