Reîntâlnire cu muzica foarte specială a compozitorului Aurel Stroe. Choephorele, a doua parte a trilogiei Orestia, s-a cântat în mai multe orașe din țară, grație inițiativei unor foști studenți și muzicieni apropiați ai maestrului.

<!–

–>

COOLTURA Aurel Stroe, compozitorul muzicii ideilor

EMBED VIDEO
LINK CU VIDEO

<!–

–>

Embed:

Link:

De 10 ani de la dispariția lui Aurel Stroe, foștii lui studenți şi apropiați organizează, la sfârșit de septembrie, în mai multe orașe din țară, un festival care este dedicat muzicii și memoriei lui.

Anul acesta au ales să cânte Choephorele, partea a doua din opera Orestia după trilogia greacă a lui Eschil.

Opera Orestia a fost pusă prima dată în scenă în 1979, la Festivalul Avignon, de Lucian Pintilie. A avut un succes enorm.

Partea a doua, Choephorele, care relatează reîntâlnirea dintre copiii lui Agamemnon, Oreste și Electra, și uciderea Clitemnestrei, mama lor, este poate cea mai accesibilă publicului.

Muzicienii care îi interpretează lucrările au o misiune grea pentru că în opera lui Aurel Stroe totul este gândit și calculat până la ultima notă, după cum mărturisește excelentul trombonist Mircea Neamț.

Creația lui Aurel Stroe este foarte specială. Pentru el, muzica a fost întotdeauna un mediu prin care se exprimau idei, nu emoții. Fizica, Matematica, Ontologia au influențat compozițiile sale.

Începând cu 1962 a predat la Universitatea Naţională din Bucureşti, ca profesor de compoziţie. A fost profesor asociat la Universitatea din Illinois, la Şcoala Normală a Universităţii din Strasbourg, a susţinut cursuri de vară în Germania şi România.

Studenţii care l-au cunoscut, acum compozitori consacraţi, au fost puternic influenţaţi de personalitatea lui.

Din 1992 a organizat, anual, la Buşteni, o şcoală de vară pentru tineri muzicieni.

În 2009, la un an de la moartea compozitorului, la Bușteni s-a organizat primul Festival Internaţional Aurel Stroe, iar Casa de Cultură din oraș a primit numele Centrul Cultural Aurel Stroe.

Spirit enciclopedic, Aurel Stroe avea cunoştinţe aprofundate de Filosofie, Matematică, Literatură şi Antropologie. A fost compozitor şi profesor, a lăsat în urmă o operă vastă și suprinzătoare. A fost laureat al Premiului Herder.

Din păcate, e și azi mai cântat în alte țări decât în România.

ŞTIRILE ZILEI

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/capital_transparent-86.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/capital_transparent-86-300x164.pngrootstireaActualitate/Esential
Reîntâlnire cu muzica foarte specială a compozitorului Aurel Stroe. Choephorele, a doua parte a trilogiei Orestia, s-a cântat în mai multe orașe din țară, grație inițiativei unor foști studenți și muzicieni apropiați ai maestrului. ...