Leon Lederman, fizician și laureat al Premiului Nobel, a murit la vârsta de 96 de ani. Decesul părintelui „particulei lui Dumnezeu” a fost anunțat de către Fermi National Accelerator Laboratory (Fermilab) din SUA în cadrul căruia Leon a deținut funcția de director. 

Lenderman și alți doi specialiști au câștigat în 1988 Premiul Nobel pentru Fizică pentru descoperirea lor din 1966 privind neutrinii. Conform ScienceMag, datorită studiului lor, fizicienii din prezent cunosc existența a trei tipuri de neutrini: electronici, miuonici și taonici. În cadrul experimentelor lor pentru descoperirea neutrinilor, omul de știință și coechipierii săi, Jack Steinberger și Melvin Schwartz, au utilizat o cantitate uriașă de metal din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.

Lederman este cel mai cunoscut, însă, după neologismul din cartea sa „Particula lui Dumnezeu: Dacă universul este răspunsul, care este întrebarea?”. În lucrarea sa făcea referire la bosonul Higgs, ultima piesă lipsă a modelului standard al fizicii privind particulele fundamentale, ce a fost descoperită abia în 2012.

Bosonul Higgs, numit așa după fizicianul britanic Peter Higgs și supranumit „particula Dumnezeu”, este o particulă elementară din familia bosonilor, care face parte din mecanismul de rupere spontană a simetriei ce conferă masă celorlalte particule elementare. Căutarea unei dovezi a existenței sale a început în anii 1960.

În 2013, profesorul Peter Higgs, cel ce a descoperit bosonul Higgs, susținea că nu trebuie utilizată denumirea de „particula lui Dumnezeu” deoarece bosonul ce joacă un rol cheie în existența universului nu este rezultatul muncii vreunui creator atotputernic. „În primul rând, sunt ateu. În al doilea rând, știu că numele era o glumă, dar nu era o glumă prea bună. Nu cred că ar fi trebuit să-i dea numele acesta, pentru că este înșelător”.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/leon-lederman-parintele-particulei-lui-dumnezeu-a-murit-la-varsta-de-96-de-ani-51457.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/leon-lederman-parintele-particulei-lui-dumnezeu-a-murit-la-varsta-de-96-de-ani-51457-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv