Taifunul Trami și-a făcut simțită prezența duminică pe coastele vestice ale Japoniei unde a provocat ploi torențiale, rafale puternice de vânt și rănirea a cel puțin 20 de persoane, relatează DPA.

Numeroase servicii feroviare, inclusiv curse ale trenurilor de mare viteză Shinkansen, au fost suspendate, iar Aeroportul Internațional Kansai a fost închis începând de la ora 11:00 (02:00 GMT) ca urmare a celui de-al 24-lea taifun din acest sezon, prognozat să atingă regiunea Kinki în cursul zilei de duminică.

Trami a provocat ploi torențiale și rafale puternice de vânt în sudul și vestul Japoniei și a cauzat o întrerupere masivă a furnizării energiei electrice pe insulele Okinawa și Kyushu.

Potrivit furnizorilor locali de electricitate, circa 313.000 de gospodării din Kyushu au rămas fără curent electric, la fel ca și cel puțin 160.000 de locuințe din prefectura Okinawa unde au loc alegeri pentru funcția de guvernator.

Okinawa a fost lovită sâmbătă de rafale de vânt devastatoare și de ploi torențiale care au provocat rănirea a peste 20 de persoane și au desțelenit numeroși arbori, potrivit media locale.

Începând de la ora 15:00 (06:00 GMT), ochiul furtunii se afla la circa 50 de kilometri sud de Capul Ashizuri de pe insula Shikoku și se deplasa în direcție nord-estică înaintând cu o viteză de 45 de kilometri la oră. Conform Agenției de meteorologie, furtuna este însoțită de vânt de până la 162 kilometri la oră și de rafale ce pot atinge 216 kilometri la oră.

La începutul lunii septembrie, taifunul Jebi, cea mai puternică furtună care a lovit Japonia în ultimii 25 de ani, s-a abătut asupra vestului țării lăsând în urmă 11 morți și peste 600 de răniți.

Potrivit estimărilor, taifunul Trami ar putea fi la fel de violent ca Jebi, și chiar ”mai puternic”, după cum a avertizat sâmbătă în cadrul unei conferințe de presă Yasushi Kajiwara, reprezentant al Agenției de meteorologie din Japonia.

Potrivit meteorologilor, Trami va genera intemperii puternice în numeroase regiuni ale Japoniei până luni.

Imaginile prezentate de posturile de televiziune japoneze au arătat sâmbătă crengi smulse din copaci care blocau un bulevard din orașul Naha, valuri uriașe care se spărgeau de diguri și o ploaie abundentă care, din cauza vânturilor, cădea pe orizontală.

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv