Susțin că relațiile în coaliție sunt la fel de cordiale și călduroase ca-n prima zi. Pe zi ce trece, însă, interesele divergente sau luptele pentru controlul asupra unor companii adâncesc falia deja existentă între PSD și ALDE. Amenințați recent cu remanierea ministrului Justiției, aflat pe unul din locurile PSD în actualul Guvern, liderii ALDE au găsit metoda de a-și ține în șah partenerii de guvernare și, în special, pe Liviu Dragnea. UDMR a reamintit tuturor cât de fragilă este actuala majoritate parlamentară, iar conducerea ALDE nu ezită să-și asume poziții diametral opuse celor din zona PSD, pe unele teme cheie.

<!–

–>

Interese și disensiuni în coaliție

EMBED VIDEO
LINK CU VIDEO

<!–

–>

Embed:

Link:

Cu agende proprii, liderii celor două partide aflate la Putere își transmit reciproc avertismente. Iminenta remaniere riscă să-l includă pe Tudorel Toader, susținut de liderul ALDE. Ministrul Justiției era așteptat cu  mai multă susținere pentru schimbărle legislative din domeniu.

Liviu Dragnea, președintele PSD: “Ministrul Justiției, domnul Toader, este pe un loc al PSD, negocierea a fost foarte clară: sunt patru ministere asumate de ALDE, iar celelalte sunt asumate de PSD. E foarte bine că ne exprimăm aprecierea față de un ministru sau altul, dar decizia va fi la Comitetul Executiv al PSD”.

Motiv suficient pentru ALDE să reamintească formula pe care se sprijină Guvernul.

Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE: “Suntem într-o coaliție în care fiecare avem aportul nostru, dar niciunul fără altul nu am putea asigura majoritatea și să guvernăm”.

Pe fondul acestor divergențe, cei din ALDE forțează și amenință miniștrii PSD pe proiecte punctuale, precum legea offshore sau cea care vizează înlocuirea caselor de marcat.

Varujan Vosganian, vicepreședintele ALDE: “O să facem din nou această discuție la moțiunea simplă, miercuri, când sunt convins că ministrul Finanțelor va avea o disponibilitate și o sensibilitate sporite la propunerile noastre”.

Și adoptarea lobby-ului suscită orgolii. Călin Popescu Tăriceanu consideră nejustificată adoptarea unei ordonanțe de urgență pe această temă. Și propune ca toate sugestiile oportune să fie transmise în Parlament, pentru a fi discutate.

Recent, ministrul Energiei, Anton Anton, susținut de ALDE, a criticat intenția PSD de a controla numirile la vârful companiilor din acest sector, prin eliminarea guvernanței corporatiste. Surse din Coaliție spun că așa s-ar explica refuzul ministrului Toader de a susține o ordonanță de urgență privind amnistia și grațierea, sau o soluție pentru un complet de judecată mai favorabil lui Liviu Dragnea, în dosarul angajărilor fictive.

ŞTIRILE ZILEI

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/09/capital_transparent-429.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/09/capital_transparent-429-300x164.pngrootstireaActualitate/Esential
Susțin că relațiile în coaliție sunt la fel de cordiale și călduroase ca-n prima zi. Pe zi ce trece, însă, interesele divergente sau luptele pentru controlul asupra unor companii adâncesc falia deja existentă între PSD și ALDE. Amenințați recent cu remanierea ministrului Justiției, aflat pe unul din locurile PSD...