Ministrul de interne italian Matteo Salvini, aflat joi în vizită în Tunisia, a cerut repatrierea tunisienilor sosiți ilegal în Italia și ‘stoparea’ migrației ilegale, relatează AFP.

Matteo Salvini a făcut aceste declarații după o întrevedere cu președintele tunisian Beji Caid Essebsi, la câteva zile după ce guvernul italian a adoptat o serie de măsuri draconice, promise de extrema dreaptă, pentru limitarea imigrației ilegale.

‘Prioritatea este stoparea sutelor de mii de sosiri necontrolate pe care le-am experimentat în ultimii ani’, a declarat Salvini, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său tunisian Hichem Fourati.

‘Colaborăm cu autoritățile tunisiene pentru a-i (…) aduce înapoi în Tunisia pe cei care vin din această țară’, a continuat ministrul italian.

‘Dacă se dovedesc a fi tunisieni și amprentele lor se află în baza de date a autorităților tunisiene, ei vor fi repatriați’, a declarat la rândul său ministrul tunisian de interne.

Mai multe ONG-uri tunisiene se opun creșterii cotei de 80 de expulzări pe săptămână, din Italia către Tunisia, creștere cerută de autoritățile italiene, deși cotele actuale sunt rareori îndeplinite.

‘Am discutat mecanismele de luptă împotriva rețelelor implicate în traficul de ființe umane, care nu ezită să facă comerț cu sângele tinerilor noștri’, a mai spus Fourati.

Italia a eliberat pe 22 septembrie șase pescari tunisieni arestați pe 29 august, anchetați în continuare de justiția italiană pentru remorcarea până în apele teritoriale italiene, în apropierea insulei Lampedusa, a unei ambarcațiuni cu migranți despre care ei au afirmat că se afla în derivă.

Potrivit Ministerului de Interne de la Roma, 4.487 de tunisieni au sosit ilegal în Italia de la începutul anului, față de 6.092 în întregul anul 2017. 

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv