Dosarul penal în care Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, este cercetat de DNA Constanța pentru abuz în serviciu, mărturie mincinoasă și inducerea în eroare a organelor judiciare a fost retrimis, joi, la parchet. Decizia instanței nu este definitivă, putând fi contestată.

Curtea de Apel Constanța a admis, joi, cererile și excepțiile formulate de către inculpații Teodosie Petrescu, Neculai Poalelungi și Ciprian Stoichin, constatând nulitatea ordonanțelor de extindere a urmăririi penele in rem și de extindere a urmăririi penale față de suspecți.

Magistrații au dispus excluderea tuturor probelor administrate în cursul urmăririi penale în legătură cu infracțiunile deduse judecății.

„Constată neregularitatea rechizitoriului nr.184/P/2017 emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Constanța la data de 09.03.18 cu privire la cei trei inculpați și faptele imputate acestora. În baza art.346 alin.(3) lit.a),b) cod procedură penală, restituie cauza la parchet”, se arată în soluția, pe scurt, dată de instanță.

Decizia magistraților nu este definitivă, putând fi contestată.

Potrivit DNA, Neculai Poalelungi, angajat al persoanei juridice de interes public Arhiepiscopia Tomisului (funcționar public în sensul legii penale), este acuzat de inducerea în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă, fals intelectual și favorizarea făptuitorului. De asemenea, Ciprian Stoichin, consilier administrativ bisericesc în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, este acuzat de complicitate la de abuz în serviciu în formă continuată.

Procurorii au transmis că, în contextul trimiterii sale în judecată pe 3 februarie 2017 pentru producerea unui prejudiciu în dauna A.P.I.A. în valoare de 1.392.964 lei, “în încercarea de a-și crea o situație favorabilă în cadrul procesului penal”, la data de 10 octombrie 2017 Arhiepiscopul Tomisului ar fi depus un denunț, “prin care acuza un număr de trei persoane fizice (două dintre ele fiind angajate în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului) și două juridice de fraudarea fondurilor europene, în anul 2016”.

“Concret, în cuprinsul sesizării, suspectul Petrescu Teodosie, în mod nereal, a învederat faptul că, fără știrea sa și cu încălcarea prevederilor legale, cei doi angajați ar fi cerut și primit fonduri europene pentru o suprafață de 350 ha aparținând Arhiepiscopiei Tomisului. Mai mult, persoanele respective sunt acuzate că ar fi încheiat acte de dare în arendă, către terțe societăți și persoane, a unor suprafețe de teren deținute de către Arhiepiscopia Tomisului (în total 110 ha, situate în diferite locații). În susținerea celor de mai sus, suspectul Petrescu Teodosie, beneficiind de ajutorul suspectului Poalelungi Neculai, a dat declarații și a depus la noul dosar astfel constituit mai multe documente false care ar fi susținut vinovăția persoanelor respective”, a transmis, în februarie, NA, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, “în perioada noiembrie – decembrie 2017, după sesizarea DNA cu privire la aspectele menționate mai sus, prin două decizii emise ca urmare a unui raport întocmit de suspectul Stoichin Ciprian, arhiepiscopul Tomisului, Petrescu Teodosie, cu rea-credință și cu încălcarea dispozițiilor legale a dispus suspendarea celor doi angajați din funcțiile deținute în cadrul Arhiepiscopiei și suspendarea drepturilor salariale conferite acestora”.

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, este judecat, alături de alte persoane, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv