Anotimpurile vor rămâne patru, dar ritmul lor se va modifica, susține Roxana Bojariu, director al Departamentului de Climatologie din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), care avertizează că, potrivit experimentelor numerice, în perioada 2021 – 2050 pot fi înregistrate temperaturi chiar de 50 de grade Celsius în sudul țării.

“Trebuie totuși să știm că anotimpurile vor rămâne patru. Mersul lor, ritmul lor anual va rămâne, dar, evident, ele se vor modifica față de ceea ce știam că sunt verile, primăverile, toamnele și iernile de acum mai multe decenii. Adică, există o tendință – care se vede deja în statisticile noastre – de declanșare mai timpurie a primăverii, temperaturile cresc mult mai rapid în a doua jumătate a iernii – bineînțeles, cu fluctuații. Aici vorbim de statistici. Nu în fiecare an se întâmplă așa, dar, din ce în ce mai frecvent, primăvara devine mai timpurie, vara se lungește în septembrie și avem, practic, o tendință de creștere a temperaturii, până acum în toate anotimpurile, mai puțin toamna, unde zgomotul e mare și semnalul nu trece de zgomotul natural”, a declarat specialistul ANM, marți, într-o conferință de presă dedicată deschiderii celei de-a VI-a ediții a Bucharest Science Festival (BSF 2018), dedicat cunoașterii științifice și tehnologice.

Ea spune însă că “experimentele numerice arată că în următorii ani și decenii și toamna vom avea la nivelul României tendințe de creștere a temperaturii”.

“Deja vedem primele semne, valurile de căldură vara sunt mai intense și mai frecvente și vă pot asigura că statisticile noastre cu date începând din 1961, atunci când aveam mai multe stații, dar, de fapt, pentru mai puține stații avem date chiar din mijlocul secolului al XIX-lea. Or, aceste informații ne arată clar că numărul de zile cu valuri de căldură a crescut, mai ales în zona sudică, sud-estică și extremul vest. Această modificare se va amplifica, din păcate, pe termen mediu și lung. Ea există deja și se va amplifica, cu atât mai mult cu cât semnalul încălzirii globale va fi mai puternic”, a spus Roxana Bojariu.

Reprezentantul ANM a avertizat că în perioada 2021 – 2050, în sudul țării ar putea fi înregistrate temperaturi chiar de 50 de grade Celsius.

“Vă pot spune că m-am uitat pe niște experimente numerice și unul dintre acestea, în condițiile unui scenariu pesimist, pentru perioada 2021 – 2050, deci nu foarte departe, a simulat temperaturi care au ajuns – e adevărat, de puține ori – chiar la 50 de grade Celsius în sudul țării. Dar, atenție, e vorba de o probabilitate mai mică de producere o maximă zilnică, care se regăsește în datele simulate o dată sau de două ori. Dar, totuși, faptul că modelul ne arată o astfel de cale trebuie să ne pună pe gânduri”, a mai spus climatologul.

Reunind în perioada 26-30 septembrie manifestări variate – de la conferințe, dezbateri, documentare, ateliere pentru copii, expoziții -, prin intermediul a peste 100 de evenimente organizate de București, Râșnov, Adjud și Timișoara, dedicate celor mai noi descoperiri din știință, Bucharest Science Festival își dorește să ofere posibilitatea înțelegerii importanței acestora, ilustrând impactul pe care îl au în viața noastră de zi cu zi, fie că este vorba de undele gravitaționale sau de vaccinuri, de acceleratoarele de particule sau de inteligența artificială, de științele educației sau de puterea universală a matematicii.

Alături de oameni de știință și intelectuali români de marcă, vor fi prezenți la BSF 2018 renumiți cercetători din întreaga lume, precum dr. Paul McNamara din partea Agenției Spațiale Europene (ESA), dr. Steven Goldfarb de la CERN sau prof. Yves Demazeau, director de cercetare în cadrul Consiliului Național Francez de Cercetare Științifică (CNRS). 

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv