Candidatul stângii braziliene, Fernando Haddad, în plină ascensiune în intenţiile de vot, l-ar învinge pentru prima dată pe candidatul extremei drepte, Jair Bolsonaro, în cel de-al doilea tur de scrutin prezidenţial ce va avea loc pe 28 octombrie, potrivit unui sondaj de opinie dat publicităţii luni, relatează AFP.

Fernando Haddad

<!–

–>

Haddad, care l-a înlocuit pe fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva, aflat în prezent în închisoare şi ineligibil, pentru a reprezenta Partidul Muncitorilor (PT) la acest scrutin, este creditat cu 43% din intenţiile de vot la cel de-al doilea tur de scrutin împotriva lui Bolsonaro, care ar obţine 37% , într-un sondaj realizat sâmbătă şi duminică pe un eşantion de 2.506 persoane intervievate.

Cei doi candidaţi sunt practic la egalitate, cu câte 40% din intenţiile de vot fiecare într-un sondaj precedent, realizat de acelaşi institut pentru aceste alegeri prezidenţiale în două tururi de scrutin, programate pe 7 şi 28 octombrie.

În primul tur, Bolsonaro se află pe primul loc în intenţiile de vot, cu 28%, înaintea lui Haddad (22%). Urmează candidatul de centru-stânga Ciro Gomes (11%), conservatorul Geraldo Alckmin (8%) şi ecologista Marina Silva (5%).

O altă noutate a sondajului o reprezintă faptul că procentul celor care sunt împotriva lui Bolsonaro a crescut de la 42% la 46%, iar cel în cazul lui Haddad de la 29% la 30%.

Bolsonaro, un apărător al dictaturii militare (1964-1985) şi adept al provocărilor rasiste, misogine şi homofobe, ar pierde de asemenea în cel de-al doilea tur de scrutin în cursa cu Gomes (46%-35%) şi cu Alckmin (41%-36%) şi ar fi la egalitate cu Silva (39%).

Tendinţa către un al doilea tur de scrutin Bolsonaro-Haddad se confirmă, cursă în care se confruntă o extrema dreaptă apărută în contextul unei crize politice şi economice acute, pe fondul corupţiei, şi un PT fragilizat, dar care a câştigat ultimele patru alegeri prezidenţiale.

Bolsonaro, care a fost la un pas de moarte la 6 septembrie, fiind înjunghiat la un miting electoral, a apreciat luni că agresiunea împotriva sa a fost ”planificată”. ”A fost ceva politic, nu există nici cea mai mică îndoială, pentru a mă elimina din luptă”, a declarat el la radio Jovem Pan din spitalul din San Paulo unde se află în convalescenţă.

Candidat al Partidului Social Liberal (PSL), Bolsonaro a anunţat că va părăsi spitalul la sfârşitul lunii şi că nu va participa la nici o reuniune publică înainte de primul tur.

sursa

agerpres.ro

<!–

 

–>

ŞTIRILE ZILEI

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/09/capital_transparent-375.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/09/capital_transparent-375-300x164.pngrootstireaActualitate/Esential
Candidatul stângii braziliene, Fernando Haddad, în plină ascensiune în intenţiile de vot, l-ar învinge pentru prima dată pe candidatul extremei drepte, Jair Bolsonaro, în cel de-al doilea tur de scrutin prezidenţial ce va avea loc pe 28 octombrie, potrivit unui sondaj de opinie dat publicităţii luni, relatează AFP. ...