Curtea Constituțională din Republica Moldova a decis luni suspendarea temporară din funcție a președintelui Igor Dodon, pentru a patra oară, după ce acesta a refuzat să semneze decretele de numire în funcție a doi miniștri, relatează Unimedia și Radio Chișinău.

Președintele Igor Dodon a refuzat să semneze decretul de numire în funcție a Silviei Radu și a lui Nicolae Ciubuc, propuși pentru Ministerul Sănătății și al Agriculturii în Guvernul condus de premierul Pavel Filip.

În urma suspendării temporare din funcție, cele două decrete vor fi semnate de prim-ministrul Pavel Filip sau de președintele Parlamentului, Adrian Candu.

Purtătorul de cuvânt al președintelui a criticat decizia luată de Curtea Constituțională.

„Igor Dodon consideră că Silvia Radu și Nicolae Ciubuc nu dețin competențele necesare de a ocupa această funcție. De asemenea, dumnealui nu i s-a prezentat niciun document cu anumite detalii privind aceste două candidaturi. I s-a spus doar numele acestora. Această sesizare este un atac direct la funcția lui Igor Dodon”, a declarat purtătorul de cuvânt, Maxim Lebedinschi.

De asemenea, Maxim Lebedinschi a pus la îndoială competența celor doi deputați care au sesizat Curtea Constituțională, contestând dreptul lor de a face acest lucru.

„Dacă Pavel Filip nu a solicitat acest lucru, atunci nu era necesar. Cu ce scop au solicitat cei doi deputați PD acest lucru Curții Constituționale?”, a declarat purtătorul de cuvânt.

„CC a fost utilizată ca instrument într-o luptă politică. În funcție de miniștri ar trebui (să fie, n. red.) persoane integre, cu studii și responsabile. Ne pare rău. Doi deputați nu au avut dreptul să inițieze o astfel de sesizare. Noi nu înțelegem, de când doi deputați sunt vocea prim-ministrului?”, a adăugat acesta.

Sesizarea a fost făcută vineri de un grup de deputați ai Partidului Democrat, pe motiv că președintele a refuzat deja de două ori semnarea decretului de învestire în funcție.

Conform Constituției din Republica Moldova, președintele are voie să respingă propunerile de ministru o singură dată.

Comenteaza aceasta stire

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv