Monedele virtuale nu pot fi oprite, dar pot fi reglementate, altfel ne putem trezi cu un fel de Caritas sau FNI, a afirmat luni guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, la dezbaterea cu tema “10 ani de la izbucnirea Crizei Financiare”, prilejuită de lansarea volumului academicianului Daniel Dăianu “Emerging Europe and the Great Recession”.

“Eu nu-l simt că tinde coarda să insiste spre suprareglementare, dar, bazat pe înțelepciunea trecutului, știe că de câte ori lumea a explodat a explodat fie din lipsă de reglementare sau dintr-o reglementare proastă. Suprareglementarea este altceva. Să încerci să pui așa tot felul de obstacole și până la urmă ajungem la o definiție a ce este aceea reglementare și ce este suprareglementare. La fel vorbește Daniel (Daniel Dăianu – n.r.) despre monedele acestea, cryptocurrencies. Putem să le oprim? Nu avem cum să le oprim pentru că e tehnologie aici și ea vine cu rapiditate, cu o grămadă de avantaje, dar să încercăm să le reglementăm, așa cum spune și Banca Centrală Europeană și care este și poziția noastră. În sfârșit, paranteză, poziția noastră este pentru că suntem membri ai sistemului băncilor centrale europene, închid paranteza, dar soluția aici este ca aceste cryptocurrencies să fie reglementate, altfel ne vom pomeni și în acest domeniu, și scuzați-mi comparația, cu un fel de Caritas, cu un fel de FNI, după care se vor căuta vinovați. Și vinovații de regulă în asemenea escrocherii – că sunt interne, internaționale – tot timpul trebuie să fie cei care au încercat să reglementeze și nu au putut sau nu au reglementat la timp sau au reglementat cu întârziere”, a afirmat Isărescu.

Potrivit guvernatorului BNR, unul dintre pericolele semnalate de Daniel Dăianu este cel al unui sistem bancar care scapă de sub control și care ar putea să fie sursa unei noi crize economice.

Făcând referire la situația din 2008, Mugur Isărescu a precizat că “rezerva valutară ne-a salvat”, norocul României fiind că a acumulat o rezervă importantă, iar BNR “nu a ținut foarte mult la dogme, nu a lăsat cursul să fie free-floating”.

Conform sursei citate, rezerva BNR a crescut pentru că banca centrală a cumpărat masiv valută când cursul tindea să se ducă spre 2 lei iar BNR a reușit să-l oprească la 3,2 lei, deși ar fi ajutat mai mult nivelul de 3,5 lei.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/09/isarescu-criptomonedele-trebuie-reglementate-altfel-ne-vom-pomeni-cu-un-fel-de-caritas-sau-fni-51290.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/09/isarescu-criptomonedele-trebuie-reglementate-altfel-ne-vom-pomeni-cu-un-fel-de-caritas-sau-fni-51290-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv