Procurorii Secției Parchetelor Militare anunță că au audiat aproximativ 80% din persoanele citate în dosarul Revoluției, precizând că audierile se vor încheia la final de noiembrie. În dosar, anchetatorii au studiat documente trimise de SRI și au cerut atașarea la dosar a unora dintre ele.

“În cauza cunoscută generic sub denumirea „Dosarul Revoluției”, procurori militari ai Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus citarea și audierea a 5834 de persoane în calitate de persoane vătămate/părți civile sau succesori ai acestora, fiind audiate până în prezent aproximativ 4500 dintre acestea (circa 80% dintre persoanele citate)”, anunță Parchetul General, într-un comunicat de presă remis marți MEDIAFAX.

În perioada imediat următoare, procurorii vor audia încă aproximativ 1.050 de persoane vătămate/părți civile ori succesori ai acestora, audierile tuturor celor 6.890 să se finalizeze în jurul datei de 30 noiembrie 2018.

“Totodată, precizăm că Serviciul Român de Informații a pus la dispoziția Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție un volum considerabil de documente relevante pentru clarificarea unor aspecte referitoare la evenimentele din decembrie 1989, care au fost studiate de procurorii militari timp de două luni, solicitându-se atașarea unei părți dintre acestea la dosar, după declasificarea prealabilă”, potrivit sursei citate.

Parchetul transmite că, pentru audierile din acest dosar, prin ordonanță, s-a dispus delegarea procurorilor militari de la unitățile de parchet din subordine și a organelor de cercetare ale poliției judiciare din cadrul inspectoratelor județene de poliție, respectiv Poliția Capitalei.

În cadrul Dosarului Revoluției, procurorii au anunțat, pe 18 decembrie 2017, că au înregistrat avansări în anchetă, fiind clarificate împrejurările legate de fuga cuplului Ceaușescu din decembrie 1989, dar și cele legate de declanșarea și efectuarea diversiunii militare, aceasta fiind cauza numeroaselor decese.Totodată, a fost identificată sursa sunetului cu efect de panică emis în timpul discursului lui Nicolae Ceaușescu din 21 decembrie ’89 care a dus la izbucnirea protestelor în Capitală. Anchetatorii s-au edificat și cu privire la declanșarea și executarea diversiunii militare, începând cu seara zilei de 22 decembrie 1989. Procurorii au mai clarificat, în cadrul dosarului, și succesiunea evenimentelor petrecute la UM 01417 Târgoviște, locația unde s-a aflat cuplul Ceaușescu începând cu după-amiaza zilei de 22 decembrie 1989.

„Probele au evidențiat existența unei constante diversiuni exercitate asupra cadrelor de comandă ale acestei unități militare, precum și existența unor ordine venite de la vârful ierarhiei militare privind eliminarea fizică a cuplului Ceaușescu. Totodată, urmare a probatoriului administrat există o mai bună înțelegere a diversiunii radio-electronice. Au fost realizate progrese notabile pentru înțelegerea fenomenului diversionist (unic în istoria României prin complexitate și anvergură) atât sub aspectul mecanismelor concrete de acțiune cât și din perspectiva persoanelor ce au dirijat acest fenomen. Este de așteptat ca viitoarele cercetări să aducă lămuriri privind autorii diversiunii și eventualele complicități în realizarea acesteia”, a spus atunci procurorul Marian Lazăr.

Astfel, până la execuția celor doi, care a avut loc pe 25 decembrie 1989, au fost identificate trei tentative de lichidare fizică a acestora, potrivit Parchetului.

Procurorii au mai precizat faptul că, după anul 1989, probe importante au fost distruse sau alterate.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/09/dosarul-revolutiei-audierile-gata-la-final-de-noiembrie-procurorii-cer-atasarea-de-acte-de-la-sri-51193.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/09/dosarul-revolutiei-audierile-gata-la-final-de-noiembrie-procurorii-cer-atasarea-de-acte-de-la-sri-51193-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv