<!–

–>

Președintele Klaus Iohannis, în deschiderea Summit-ului Inițiativei celor Trei Mări

EMBED VIDEO
LINK CU VIDEO

<!–

–>

Embed:

Link:

<!–

SLIDESHOW FOTOGRAFII

–>

 |  GALERIE FOTO

UPDATE Președinta Croației Kolinda Grabar-Kitarovic: Să facem ca Europa Centrală să fie coloana vertebrală a rezistenței Europei, pe următorii piloni: coeziune, concurență și legatura transatlantică, cu Statele Unite.

UPDATE Președintele Klaus Iohannis ține cuvântul de deschidere. “Prin acest Forum, care va fi organizat regulat, preferabil anual, dispunem acum de un instrument deosebit de eficient prin care să stimulăm proiectele de investiții şi inițiativele antreprenoriale din regiunea noastră. Tot în logica rezultatelor concrete, un obiectiv principal al Summitului va fi acordarea sprijinului politic, la cel mai înalt nivel, listei regionale de proiecte prioritare de interconectare în domeniile energiei, transportului și digital, listă care a fost stabilită pe baza contribuțiilor statelor participante la Inițiativă, inclusiv a României. (…) Conectivitatea reprezintă coloana vertebrală a stimulării creșterii economice și a schimburilor comerciale între state. Prin prisma evoluțiilor europene actuale, principiul diversificării nu numai a rutelor de transport, a surselor energetice de aprovizionare şi distribuție, dar și a economiei şi societății digitale se impune ca o necesitate” – a declarat șeful statului.

UPDATE Începe Forumul de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări. Președintele Camerei de Comerț a României, Mihai Daraban, urează bun venit tuturor participanților.

UPDATE Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Romexpo, locul de desfășurare al Forumului de Afaceri și a fost întâmpinat de președintele Camerei de Comerț a României, Mihai Daraban. Continuă să vină și alți participanți: reprezentantul Băncii Mondiale, comisarul regional pentru Dezvoltare Regională Corina Crețu, președintele Austriei Alexander Van Der Bellen, președintele Poloniei Andrzej Duda, președinta Croației Kolinda Grabar-Kitarovic

Este a treia ediție a summitului celor trei mări, după ce primele două au avut loc în Croația și Polonia.

Întâlnirea de la București îi aduce la aceeași masă pe nouă președinți, doi șefi ai parlamentelor naționale, un premier și un ministru de Externe. Vorbim despre țările din zona Mărilor Adriatică, Baltică și Marea Neagră, care discută la București proiecte extrem de importante, pentru dezvoltarea tuturor acestor țări în domenii extrem de importante – Energie, Transporturi și Digitalizare.

Donald Trump a felicitat România și a transmis o scrisoare președintelui României.

Sunt 40 de proiecte care vor fi pe masa discuțiilor în aceste două zile. pentru prima dată la București, odată cu acest summit va avea loc și un forum de afaceri la care sunt prezenți 600 de reprezentanți din UE din SUA și din Balcanii de Vest.

Pentru prima dată la acest Summit participă și un reprezentant al Comisiei Europene. A ales să vină în țara noastră chiar președintele Executivului European, Jean Claude Juncker.

Germania și-a dorit să participe în acest an și este posibil ca, pe viitor, să fie un partener permanent care să se alăture acestor discuții, a transmis pentru Telejurnal Ionuț Gheorghe.

Preşedintele Klaus Iohannis va deschide, luni, la ora 16.00, Forumul de Afaceri, iar ulterior va participa la o sesiune plenară prezidenţială alături de omologii din Croaţia, Kolinda Grabar-Kitarovic, din Polonia, Andrzej Duda, din Republica Federală Austria, Alexander van der Bellen, şi de comisarul european pentru Politică regională, Corina Creţu.

Luni seara, şeful statului va fi gazda, la Palatul Cotroceni, a unui eveniment cultural dedicat Centenarului României Moderne şi a unui Dineu de Gală cu o participare prestigioasă.

Marţi va avea loc sesiunea plenară a summitului, care va fi moderată de preşedintele Klaus Iohannis. Ulterior, şeful statului va susţine declaraţii de presă alături de preşedinţii Croaţiei şi Poloniei şi de secretarul energiei al SUA, Rick Perry.

Reprezentarea statelor participante la summitul de la Bucureşti va fi asigurată la cel mai înalt nivel, prin prezenţa anunţată a nouă preşedinţi de stat, doi preşedinţi de Parlamente naţionale, un prim-ministru şi un ministru al Afacerilor Externe.

Totodată, la summit vor fi reprezentate, în calitate de parteneri ai Iniţiativei, Comisia Europeană, prin preşedintele Jean-Claude Juncker, guvernul Statelor Unite ale Americii, prin secretarul Energiei, Rick Perry, şi al Germaniei, prin ministrul federal al Afacerilor Externe, Heiko Maas, precum şi instituţiile financiare europene şi internaţionale, prin preşedinţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Sir Suma Chakrabarti, şi al Băncii Europene de Investiţii, Werner Hoyer. Banca Mondială va fi, de asemenea, reprezentată la lucrările Summitului.

ŞTIRILE ZILEI

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/09/capital_transparent-253.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/09/capital_transparent-253-300x164.pngrootstireaActualitate/Esential
<!-- --> Președintele Klaus Iohannis, în deschiderea...