<!–

–>

Președintele Austriei, Alexander Van Der Bellen, la Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări

EMBED VIDEO
LINK CU VIDEO

<!–

–>

Embed:

Link:

<!–

SLIDESHOW FOTOGRAFII

–>

 |  GALERIE FOTO

După discursuri, participanții au semnat o declarație comună privind crearea rețelei de camere de comerț și o scrisoare de intenție privind crearea fondului celor trei mări.

UPDATE Reprezentantul administrației SUA: “Comunitatea de afaceri este foarte reprezentativă pentru Statele Unite. A face afaceri pe piețele externe înseamnă și o expunere la noi provocări”.

UPDATE Președintele Austriei Alexander Van Der Bellen: “Trebuie să se facă eforturi mari pentru dezvoltarea rețelelor digitale, rețelelor de mare capacitate 5G. Securitatea energetică rămâne o precondiție pentru inovație. Pentru cetățenii Europei avem nevoie de o diversificare a rețelelor de transport”.

UPDATE Comisarul regional pentru Dezvoltare Regională Corina Crețu: “Comisia Europeană vede în acest summit o oportunitate unică pentru a reitera ideea interconectivității în toată Europa de Est – fie că vorbim de transporturi, digitalizare sau rețele energetice”.

UPDATE Președintele Poloniei Andrzej Duda: “Am întocmit o listă de investiții cheie care să asigure succes economiilor noastre. Vor fi semnate două documente importante – o înființare a unei rețele de camere de comerț și o scrisoare de intenție pentru crearea unui fond”.

UPDATE Președinta Croației Kolinda Grabar-Kitarovic: “Să facem ca Europa Centrală să fie coloana vertebrală a rezistenței Europei, pe următorii piloni: coeziune, concurență și legatura transatlantică, cu Statele Unite”.

UPDATE Alocuțiunea președintelui Klaus Iohannis în cadrul sesiunii plenare (panel prezidențial): “Ideea înființării Inițiativei celor Trei Mări a pornit tocmai de la constatarea menținerii unui decalaj de dezvoltare economică între vechile și noile state membre ale Uniunii Europene și de la dorința de atenuare a acestuia. Inițiativa acționează concomitent în trei direcții principale – dezvoltarea economică, coeziunea europeană și consolidarea legăturilor transatlantice. O bună cale pentru recuperarea decalajului de dezvoltare economică între vechile și noile state membre ale Uniunii este creșterea interconectivității în regiunea celor trei mări, în primul rând în domeniile energiei, transportului și digital, în special pe axa Nord-Sud, dar nu numai”.

UPDATE Președintele Klaus Iohannis ține cuvântul de deschidere. “Prin acest Forum, care va fi organizat regulat, preferabil anual, dispunem acum de un instrument deosebit de eficient prin care să stimulăm proiectele de investiții şi inițiativele antreprenoriale din regiunea noastră. Tot în logica rezultatelor concrete, un obiectiv principal al Summitului va fi acordarea sprijinului politic, la cel mai înalt nivel, listei regionale de proiecte prioritare de interconectare în domeniile energiei, transportului și digital, listă care a fost stabilită pe baza contribuțiilor statelor participante la Inițiativă, inclusiv a României. (…) Conectivitatea reprezintă coloana vertebrală a stimulării creșterii economice și a schimburilor comerciale între state. Prin prisma evoluțiilor europene actuale, principiul diversificării nu numai a rutelor de transport, a surselor energetice de aprovizionare şi distribuție, dar și a economiei şi societății digitale se impune ca o necesitate” – a declarat șeful statului.

UPDATE Începe Forumul de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări. Președintele Camerei de Comerț a României, Mihai Daraban, urează bun venit tuturor participanților.

UPDATE Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Romexpo, locul de desfășurare al Forumului de Afaceri și a fost întâmpinat de președintele Camerei de Comerț a României, Mihai Daraban. Continuă să vină și alți participanți: reprezentantul Băncii Mondiale, comisarul regional pentru Dezvoltare Regională Corina Crețu, președintele Austriei Alexander Van Der Bellen, președintele Poloniei Andrzej Duda, președinta Croației Kolinda Grabar-Kitarovic.

Este a treia ediție a summitului celor trei mări, după ce primele două au avut loc în Croația și Polonia.

Întâlnirea de la București îi aduce la aceeași masă pe nouă președinți, doi șefi ai parlamentelor naționale, un premier și un ministru de Externe. Vorbim despre țările din zona Mărilor Adriatică, Baltică și Marea Neagră, care discută la București proiecte extrem de importante, pentru dezvoltarea tuturor acestor țări în domenii extrem de importante – Energie, Transporturi și Digitalizare.

Donald Trump a felicitat România și a transmis o scrisoare președintelui României.

Sunt 40 de proiecte care vor fi pe masa discuțiilor în aceste două zile. pentru prima dată la București, odată cu acest summit va avea loc și un forum de afaceri la care sunt prezenți 600 de reprezentanți din UE din SUA și din Balcanii de Vest.

Pentru prima dată la acest Summit participă și un reprezentant al Comisiei Europene. A ales să vină în țara noastră chiar președintele Executivului European, Jean Claude Juncker.

Germania și-a dorit să participe în acest an și este posibil ca, pe viitor, să fie un partener permanent care să se alăture acestor discuții, a transmis pentru Telejurnal Ionuț Gheorghe.

Preşedintele Klaus Iohannis va deschide, luni, la ora 16.00, Forumul de Afaceri, iar ulterior va participa la o sesiune plenară prezidenţială alături de omologii din Croaţia, Kolinda Grabar-Kitarovic, din Polonia, Andrzej Duda, din Republica Federală Austria, Alexander van der Bellen, şi de comisarul european pentru Politică regională, Corina Creţu.

Luni seara, şeful statului va fi gazda, la Palatul Cotroceni, a unui eveniment cultural dedicat Centenarului României Moderne şi a unui Dineu de Gală cu o participare prestigioasă.

Marţi va avea loc sesiunea plenară a summitului, care va fi moderată de preşedintele Klaus Iohannis. Ulterior, şeful statului va susţine declaraţii de presă alături de preşedinţii Croaţiei şi Poloniei şi de secretarul energiei al SUA, Rick Perry.

Reprezentarea statelor participante la summitul de la Bucureşti va fi asigurată la cel mai înalt nivel, prin prezenţa anunţată a nouă preşedinţi de stat, doi preşedinţi de Parlamente naţionale, un prim-ministru şi un ministru al Afacerilor Externe.

Totodată, la summit vor fi reprezentate, în calitate de parteneri ai Iniţiativei, Comisia Europeană, prin preşedintele Jean-Claude Juncker, guvernul Statelor Unite ale Americii, prin secretarul Energiei, Rick Perry, şi al Germaniei, prin ministrul federal al Afacerilor Externe, Heiko Maas, precum şi instituţiile financiare europene şi internaţionale, prin preşedinţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Sir Suma Chakrabarti, şi al Băncii Europene de Investiţii, Werner Hoyer. Banca Mondială va fi, de asemenea, reprezentată la lucrările Summitului.

Articole pe aceeaşi temă

Măsuri de securitate în perioada desfășurării Summit-ului Celor Trei Mări. Poliția recomandă evitarea zonelor Romexpo și Palatul Cotroceni

Un nou summit al celor două Corei, anunţat pentru septembrie, la Phenian

Povestea summitului istoric Trump-Kim. Exerciţiu de imagine sau o întâlnire care va schimba ceva în complicatul dosar nord-coreean?

Povestea summitului istoric Trump-Kim, mâine, la emisiunea Perfect Imperfect

Summitul Trump-Kim. Peste 5.000 de jurnalişti au transmis de la întâlnirea din Singapore

Summit Parlamentar al Formatului Bucureşti (B9). Dragnea: 2% din PIB pentru Apărare ne permite să ne pregătim pentru situații neprevăzute

Liderii coreeni se întâlnesc pe 27 aprilie

Concluziile summitului NATO de la Varşovia. Barack Obama: Statele Unite rămân angajate în protejarea securităţii europene

Klaus Iohannis: Summitul NATO, un succes pentru România. Declaraţia finală reconfirmă importanţa strategică a Mării Negre pentru Alianţă

Surse: Documentul final al summitului NATO face referire la o prezență avansată în Marea Neagră

Preşedintele Klaus Iohannis, la summitul NATO din Varşovia: Georgia, Ucraina și Republica Moldova necesită ajutor susținut

<!–

 

–>

ŞTIRILE ZILEI

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/09/capital_transparent-255.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/09/capital_transparent-255-300x164.pngrootstireaActualitate/Esential
<!-- --> Președintele Austriei, Alexander Van Der...