Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nouă șefi de stat, doi președinți de Parlamente naționale, un prim-ministru și un ministru de Externe participă la București la ‘Summitul celor Trei Mări’, găzduit de România. Această inițiativă regională se concentrează pe proiecte economice din transport, energie și digitalizare dar are și o componentă strategică și politică.

<!–

–>

Summit la București

EMBED VIDEO
LINK CU VIDEO

<!–

–>

Embed:

Link:

Este a treia ediție a summitului celor trei mări, după ce primele două au avut loc în Croația și Polonia.

Întâlnirea de la București îi aduce la aceeași masă pe nouă președinți, doi șefi ai parlamentelor naționale, un premier și un ministru de Externe. Vorbim despre țările din zona Mărilor Adriatică, Baltică și Marea Neagră., care discută la București proiecte extrem de importante, pentru dezvoltarea tuturor acestor țări în domenii extrem de importante – energie transporturi și digitalizare.

Donald Trump a felicitat România și a transmis o scrisoare președintelui României.

Sunt 40 de proiecte care vor fi pe masa discuțiilor în aceste două zile. pentru prima dată la București, odată cu acest summit va avea loc și un forum de afaceri la care sunt prezenți 600 de reprezentanți din UE din SUA și din Balcanii de Vest.

Pentru prima dată la acest Summit participă și un reprezentant al Comisiei Europene. A ales să vină în țara noastră chiar președintele Executivului European, Jean Claude Juncker.

Germania și-a dorit să participe în acest an și este posibil ca, pe viitor, să fie un partener permanent care să se alăture acestor discuții, a transmis pentru Telejurnal Ionuț Gheorghe.

Preşedintele Klaus Iohannis va deschide, luni, la ora 16.00, Forumul de Afaceri, iar ulterior va participa la o sesiune plenară prezidenţială alături de omologii din Croaţia, Kolinda Grabar-Kitarovic, din Polonia, Andrzej Duda, din Republica Federală Austria, Alexander van der Bellen, şi de comisarul european pentru Politică regională, Corina Creţu.

Luni seara, şeful statului va fi gazda, la Palatul Cotroceni, a unui eveniment cultural dedicat Centenarului României Moderne şi a unui Dineu de Gală cu o participare prestigioasă.

Marţi va avea loc sesiunea plenară a summitului, care va fi moderată de preşedintele Klaus Iohannis. Ulterior, şeful statului va susţine declaraţii de presă alături de preşedinţii Croaţiei şi Poloniei şi de secretarul energiei al SUA, Rick Perry.

Reprezentarea statelor participante la summitul de la Bucureşti va fi asigurată la cel mai înalt nivel, prin prezenţa anunţată a nouă preşedinţi de stat, doi preşedinţi de Parlamente naţionale, un prim-ministru şi un ministru al Afacerilor Externe.

Totodată, la summit vor fi reprezentate, în calitate de parteneri ai Iniţiativei, Comisia Europeană, prin preşedintele Jean-Claude Juncker, guvernul Statelor Unite ale Americii, prin secretarul Energiei, Rick Perry, şi al Germaniei, prin ministrul federal al Afacerilor Externe, Heiko Maas, precum şi instituţiile financiare europene şi internaţionale, prin preşedinţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Sir Suma Chakrabarti, şi al Băncii Europene de Investiţii, Werner Hoyer. Banca Mondială va fi, de asemenea, reprezentată la lucrările Summitului.

ŞTIRILE ZILEI

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/09/capital_transparent-248.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/09/capital_transparent-248-300x164.pngrootstireaActualitate/Esential
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nouă șefi de stat, doi președinți de Parlamente naționale, un prim-ministru și un ministru de Externe participă la București la 'Summitul celor Trei Mări', găzduit de România. Această inițiativă regională se concentrează pe proiecte economice din transport, energie și digitalizare dar are și o...