Klaus Iohannis a avut luni un mesaj, la Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări, pentru partenerii americani, spunând că este nevoie de o relație robustă. Președintele a salutat prezența autorităților și a companiilor americane la București, unde un subiect fierbinte rămâne legea offshore.

“Contăm pe sprijinul instituțiilor europene, a căror prezență la București în aceste zile alături de noi o salut și doresc să o valorificăm pe deplin. Viitorul Uniunii Europene este unul al unității și coeziunii, iar Inițiativa celor Trei Mări poate contribui concret la conturarea acestuia. La fel de relevantă pentru succesul Inițiativei este participarea partenerilor din Statele Unite ale Americii, atât la nivel de autorități, cât și al companiilor americane cu interese de afaceri în regiune. Pentru Statele Unite, interconectivitatea regională capătă astfel, pe lângă relevanța implicării în Europa pe dimensiunea de securitate, tot mai bine conturată în ultimii ani, și o semnificație aparte, economică. România este un stat adânc ancorat în cultura europeană și un puternic susținător al proiectului european, care în același timp a construit un parteneriat strategic puternic și diversificat cu Statele Unite ale Americii. Suntem deci extrem de interesați să menținem o relație transatlantică operațională și robustă, vitală pentru sistemul de valori al civilizației occidentale. Inițiativa celor Trei Mări este o expresie a acestei abordări strategice a României, fiind o contribuție regională la consolidarea parteneriatului transatlantic”, a declarat Klaus Iohannis, la începutul Summit-ului Inițiativei celor Trei Mări.

Mesajul către Statele Unite vine în contextul în care la București se va afla marți Secretarul pentru Energie al SUA, Rick Perry. Totodată, la discuțiile din cadrul Summit-ului Inițiativei celor Trei Mări și-au anunțat prezența reprezentanții companiei Exxon Mobile.

Aceștia au un interes direct în România, în ceea ce privește extracția de gaze din Marea Neagră. De altfel, reprezentanții Exxon Mobil, alături de cei de la OMV, au avut, la începutul lunii septembrie, discuții cu Liviu Dragnea despre legea offshore, care prevede tocmai extracția de gaze și beneficiile statului și al companiilor. Ulterior, Dragnea a afirmat că reprezentanții companiilor străine i-au spus că vor vedea forma finală a legii offshore și apoi vor lua o decizie dacă vor continua investițiile.

Marți, secretarul pentru Energie al SUA, Rick Perry, se va întâlni, de la ora 15.00, cu președintele Klaus Iohannis, în aceeași zi urmând să aibă o întrevedere și cu Liviu Dragnea.

Este de așteptat ca legea offshore să fie pe agenda dezbaterilor, în condițiile în care Rick Perry a discutat subiectul, în luna august, și cu ambasadorul Românie în SUA, George Maior.

Subiectul a fost amintit și în scrisoarea transmisă de președintele Donald Trump omologului său român, cu ocazia summit-ului. “Statele Unite sunt mândre să rămână partener în aceste eforturi prin exporturi de gaz natural lichefiat în această regiune de importanță strategică și prin participarea companiilor americane la Forumul de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări”, se arată în scrisoarea președintelui american.

Recent președintele PSD a declarat că nu va fi schimbat fondul legii offshore, respectiv taxele care trebuie plătite statului român și cota de 50% din gazele extrase din Marea Neagră, “chiar dacă Iohannis își dorește altceva”.

La începutul lunii august, președintele Klaus Iohannis a retrimis, Parlamentului, spre reexaminare, legea care reglementează măsurile de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră. Șeful statului a susținut că un astfel subiect este unul de interes maxim pentru România, iar o asemenea lege trebuie să asigure un echilibru și o echitate în ceea ce privește beneficiile atât pentru statul român, cât și pentru investitori. Iohannis a criticat lipsa de predictibilitate și stabilitate a Legii offshore, în forma trimisă spre promulgare.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/09/iohannis-mesaj-pentru-sua-suntem-interesati-sa-mentinem-o-relatie-transatlantica-robusta-51177.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/09/iohannis-mesaj-pentru-sua-suntem-interesati-sa-mentinem-o-relatie-transatlantica-robusta-51177-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv