La București începe luni Summitul celor Trei Mări – Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică – un proiect care reunește 12 țări (Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia și Slovenia).

Președintele Klaus Iohannis va găzdui, în perioada 17-18 septembrie, la Palatul Cotroceni, cel de-al treilea Summit al Inițiativei celor Trei Mări, la care vor participa președintele CE, Jean-Claude Juncker, nouă președinți de stat, dar și Secretarul Energiei din SUA, Rick Perry.

Proiectul a fost prezentat la finele lunii septembrie 2015, la Adunarea Generală a ONU de la New York, ca o inițiativă a președintelui Croației, Kolinda Grabar-Kitarovic, și a președintelui polonez Andrzej Duda.

În august 2016, în cadrul unui forum desfășurat la Dubrovnik, a fost adoptată o declarație comună a celor 12 state, iar în vara anului 2017 a avut loc al doilea forum al inițiativei, la care a participat și președintele american Donald Trump, manifestare dedicată relației transatlantice.

Spațiul celor 12 state care au aderat la demers apare ca o cale ce unește Nordul cu Sudul Europei. Inițiativa urmășește cooperare în domeniul energetic, precum și în cel al infrastructurii de transport și de comunicații între statele membre. 

Potrivit sursei citate, în marja Summitului, va avea loc, la Romexpo, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, prima ediție a Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări, co-organizat de Administrația Prezidențială a României și Camera de Comerț și Industrie a României, în cooperare cu Consiliul Atlantic al Statelor Unite și Școala Națională de Studii Politice și Administrative.

La Forumul de Afaceri vor participa companii și oficiali guvernamentali din statele partenere în cadrul Inițiativei, din celelalte state membre UE, din Statele Unite ale Americii, din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina și Georgia, reprezentanți ai Comisiei Europene și ai instituțiilor financiare europene și internaționale, precum și reprezentanți ai think-tank-urilor și mediului academic.

”Obiectivul Forumului este să stimuleze inițiativele de afaceri și investițiile în regiune, să dezbată implementarea proiectelor prioritare, dar și să abordeze factorii potențiali de creștere și inovare, cum ar fi IMM-urile, antreprenoriatul tânăr, start-up-urile și incubatoarele de afaceri din regiune. În cadrul Forumului, vor fi organizate întâlniri de tip bussiness-to-business și business-to-government, precum și paneluri de dezbateri de tip policy care vor analiza implicațiile strategice ale evoluțiilor din cadrul Inițiativei”, mai informează Administrația Prezidențială.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va deschide Forumul de Afaceri luni, 17 septembrie a.c., și ulterior va participa la o sesiune plenară prezidențială alături de Președintele Croației, doamna Kolinda Grabar-Kitarović, Președintele Poloniei, domnul Andrzej Duda, Președintele Republicii Federale Austria, domnul Alexander van der Bellen, și de Comisarul European pentru Dezvoltare Regională, doamna Corina Crețu.

În seara zilei de 17 septembrie, Președintele României va fi gazda, la Palatul Cotroceni, a unui eveniment cultural dedicat Centenarului României Moderne și a unui Dineu de Gală cu o participare prestigioasă.

Marți, 18 septembrie a.c., va avea loc Sesiunea Plenară a Summitului, care va fi moderată de Președintele Klaus Iohannis. Ulterior, Președintele României va susține declarații de presă, alături de Președintele Croației, doamna Kolinda Grabar-Kitarović, de Prim-ministrul Poloniei, domnul Mateusz Morawiecki, și de domnul Rick Perry, Secretarul Energiei al SUA.

Reprezentarea statelor participante la Summitul de la București va fi asigurată la cel mai înalt nivel, prin prezența anunțată a nouă Președinți de stat, doi Președinți de Parlamente naționale, un Prim-ministru și un ministru al Afacerilor Externe.

”Totodată, la Summit vor fi reprezentate, în calitate de parteneri ai Inițiativei, Comisia Europeană, prin Președintele Jean-Claude Juncker, guvernele Statelor Unite ale Americii, în persoana Secretarului Energiei, Rick Perry, și al Germaniei, prin ministrul federal al Afacerilor Externe Heiko Maas, precum și instituțiile financiare europene și internaționale, prin Președinții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Sir Suma Chakrabarti, și al Băncii Europene de Investiții, domnul Werner Hoyer. Banca Mondială va fi, de asemenea, reprezentată la lucrările Summitului”, se precizează în comunicatul Președințieibucurești

Inițiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial, reunind cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică și Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia și Slovenia. Primele două Summituri ale Inițiativei au avut loc la Dubrovnik, în 2016, și Varșovia, în 2017.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/09/incepe-summitul-initiativa-celor-trei-mari-cel-mai-important-eveniment-economic-gazduit-de-romania-de-la-revolutie-incoace-51165.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/09/incepe-summitul-initiativa-celor-trei-mari-cel-mai-important-eveniment-economic-gazduit-de-romania-de-la-revolutie-incoace-51165-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv