<!–

–>

Anunț DSU

EMBED VIDEO
LINK CU VIDEO

<!–

–>

Embed:

Link:

<!–

SLIDESHOW FOTOGRAFII

–>

La sediul MAI a avut loc o conferință de presă pentru lansarea portalului ro-alert.ro, portal dedicate informării populației privind sistemul de avertizare – alarmare în situații de urgență.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) Raed Arafat a declarat, într-o conferinţă de presă, că site-ul ro-alert.ro este activ de sâmbătă dimineaţă de la ora 9.00, spunând că sistemul va fi folosit doar pentru situaţiile extrem de grave.

Astăzi facem încă un pas cu sistemul ro-alert, în sensul în care lansăm website-ul de informare pentru sistemul ro-alert, pagina este accesibilă populaţiei, oamenii vor găsi toate informaţiile, inclusiv cum să îşi configureze telefoanele” – Raed Arafat.

Autorităţile nu intenţionează să folosească în mod frecvent acest sistem pentru a alerta populaţia, astfel încât oamenii să nu fie deranjaţi şi să nu aibă tendinţa de a dezactiva primirea de mesaje, a precizat Arafat.

Alertele precum cele de cod galben transmise de meteorologi vor continua să apară pe aplicaţia DSU, pentru cei care o au instalată.

Recomandarea este să nu dezactiveze, pentru că îşi pune viaţa în pericol“, a spus Arafat.

Proiectul a fost iniţiat în urma furtunii de la Timişoara, de anul trecut, când mai multe persoane şi-au pierdut viaţa într-un timp scurt.

În perioada 17 – 27 septembrie va avea loc testarea naţională a sistemului, până în prezent fiind făcute teste în Bucureşti, iar după acestea sistemul va fi considerat operaţional.

Arafat a precizat că nu sunt necesare numerele de telefon pentru a se trimite mesajul de avertizare, întrucât nu este vorba de SMS-uri, ci de altfel de mesaje.

Dacă o persoană are telefonul închis şi se află într-o zonă pentru care există o avertizare, va primi mesajul atunci când deschide telefonul, dacă alerta mai este activă.

Raed Arafat a mai spus că, în cazul unui cutremur, nu se va primi mesaj înainte, ci ulterior, dar în cazul unei viituri sau al unei evacuări în eventualitatea unui pericol de explozie, sistemul va fi folosit.

Pentru acest sistem nu este nevoie de un smartphone, pentru că mesajele se primesc şi pe telefoanele vechi, care s-ar putea să fie deja configurate.

Cei care au Iphone mai au de așteptat până în decembrie.

Locuitorii din zonele rurale şi oamenii în vârstă care nu ştiu cum să îşi configureze telefonul pentru a primit mesajele vor fi ajutaţi, Arafat exemplificând că un reprezentant al ISU sau al STS ar putea face asta duminica, la biserică.

Sistemul RO-ALERT este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.

Sistemul RO-ALERT este implementat pe teritoriul României de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale, ca urmare a Ordonanței de urgență nr. 72 din 5 octombrie 2017.

Mod de funcționare

Pentru a difuza un mesaj de avertizare populației, operatorul Sistemului RO-ALERT are la dispoziție o hartă digitală pe care poate selecta/desena zona în care trebuie transmisă avertizarea.

Difuzarea mesajului de avertizare

Conținutul mesajului de avertizare și informațiile legate de zona în care acesta trebuie difuzate sunt transportate prin legături private de interconectare a Sistemului RO-ALERT cu rețelele operatorilor de telefonie mobilă.

Tehnologia Cell Broadcast, pe care se bazează Sistemul RO-ALERT, permite ca antenele de comunicații mobile din zona selectată să difuzeze mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile care funcționează în aria de acoperire a acestora. Numele și numărul de telefon ale utilizatorilor telefoanelor mobile nu sunt necesare, așadar rămân necunoscute.

Alte informații referitoare la avertizarea unei situații de urgență difuzate rețelelor de comunicații mobile includ valabilitatea mesajelor și numărul de redifuzari. Un telefon mobil care a recepționat un mesaj de avertizare nu va mai primi repetări ale aceluiași mesaj.

Recepționarea mesajului de avertizare

Telefoanele mobile, compatibile cu tehnologia Cell Broadcast și funcționale în zona de acoperire a antenelor care difuzeaza alerta, vor afișa conținutul mesajului de avertizare în mod automat.

Modul de afișare a mesajului și sunetul notificării de primire a avertizării poate varia în funcție de tipul telefonului.

Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G. Nu este necesară instalarea de aplicații pe telefoanele mobile. Nu contează dacă aveți servicii de tip abonament sau prepay și nu se percep costuri sau taxe pentru recepționarea mesajelor RO-ALERT. În situația în care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte.

Nu este nevoie să aveți telefoane de tip smartphone pentru a recepționa mesajele de tip RO-ALERT. Informații referitoare la compatibilitatea telefoanelor mobile cu Sistemul RO-ALERT sunt disponibile în secțiunea Configurare telefon.

Funcționalitățile Sistemului RO-ALERT

– Difuzarea unor mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent prin intermediul rețelelor operatorilor de telefonie mobilă;

– Difuzarea rapidă a mesajelor către toți utilizatorii aflați în arealul amenințat chiar în condiții de congestie a rețelelor operatorilor de telefonie mobilă;

– Afișarea instantanee a mesajelor pe ecranul terminalului mobil fără a fi necesară vreo intervenție a utilizatorului;

– Repetarea ciclică a mesajelor de alertare la intervale de timp;

– Receptarea mesajelor de avertizare și de către terminalele aflate în roaming pe teritoriul României;

– Acuratețea mesajelor de avertizare, formulate doar pe baza informațiilor furnizate de surse autorizate.

Responsabili pentru buna funcționare a Sistemului RO-ALERT

Sistemul RO-ALERT, implementat cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale, este operat de către structurile operaționale cu funcționare 24/24 ale IGSU și structurilor subordonate acestuia, iar mesajele sunt distribuite către terminalele de comunicații mobile din zonele afectate prin intermediul interconectării cu infrastructurile rețelelor operatorilor autorizați din România.

ŞTIRILE ZILEI

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/09/capital_transparent-222.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/09/capital_transparent-222-300x164.pngrootstireaActualitate/Esential
<!-- --> Anunț DSU ...