Italia a reluat vineri disputa cu Malta privind migrația, acuzând autoritățile de la La Valletta că nu reușesc să intercepteze ambarcațiunile care transportă migranți plecând din Africa de Nord, ceea ce le permite acestora să ajungă pe teritoriul italian, transmite dpa.

Acuzația Romei a fost făcută după ce 184 de migranți au debarcat în insula italiană Lampedusa, unde au ajuns folosind mici ambarcațiuni care au reușit să treacă neobservate de Garda de coastă malteză.

”Malta a aruncat încă o dată această problemă pe umerii Italiei”, au declarat surse din Ministerul de Interne italian, adăugând că se fac eforturi pentru găsirea unor ‘soluții inovatoare și eficiente’ în acest dosar.

Agenția de presă italiană ANSA a relatat că printre migranții sosiți în Lampedusa au fost identificați tunisieni, care ar putea fi repatriați pe baza unei proceduri rapide.

În același timp, ministrul de interne italian Matteo Salvini a acuzat Malta într-o conferință privind Uniunea Europeană, desfășurată la Viena.

”Este un stat membru căruia chiar nu îi pasă de obligațiile sale, întrucât în apele malteze există cazuri repetate ale multor nave, aflate chiar în nevoie, care sunt ignorate sau escortate către Italia”, a afirmat Salvini, citat de ANSA.

Guvernul maltez a declarat joi că nu poate stopa respectivele ambarcațiuni. ”Aceste cazuri nu sunt cazuri de tipul ‘caută și salvează’ (SAR). Autoritățile malteze vor aplica, la fel ca de fiecare dată, toate convențiile în vigoare”, a menționat guvernul de la La Valletta.

În noaptea de 9 spre 10 iunie, nava Aquarius, cu 630 de migranți la bord, nu a primit autorizația de a acosta în Malta și Italia, Matteo Salvini, ce fusese numit de puțin timp ministru de interne al Italiei, refuzând să permită accesul ei în porturile italiene. Odiseea navei s-a încheiat la 17 iunie în portul spaniol Valencia, în urma unei propuneri a noului șef al guvernului spaniol, Pedro Sanchez.

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv