Etichetat de opoziție drept “președinte al bogaților”, președintele francez Emmanuel Macron a reluat joi ofensiva pe teren social, dezvăluind un plan de luptă împotriva sărăciei, în valoare de 8 miliarde de euro pe o durată de patru ani, relatează AFP.

“Ne-am obișnuit prea de multe ori” cu “scandalul sărăciei”, a declarat șeful statului francez, explicând că vrea să “lanseze o luptă nouă, indispensabilă, cea de a decide ferm să nu mai fie uitată nicio persoană”.

Prezentând el însuși “strategia națională de prevenire și de luptă împotriva sărăciei”, Macron încearcă să spulbere imaginea unui președinte care, potrivit opoziției, îi privilegiază pe cei mai bogați (cărora le-a suprimat impozitul pe avere). O imagine care a contribuit la puternica sa scădere în sondaje.

El oferă, de asemenea, garanții aripii de stânga a majorității sale, care îndeamnă la o turnură socială a politicii guvernamentale, considerată prea liberală de anumiți alegători.

Președintele a adoptat o strategie pe termen lung, menită să “combată acest determinism care, din copilărie, distruge traiectorii de viață”. “Sărăcia nu mai trebuie să se transmită ca moștenire”, însă “realitatea este că un copil sărac are nevoie de 180 de ani pentru a spera că descendenții descendenților săi vor accede la clasa de mijloc”, a punctat el.

Franța număra în 2016 circa 8,8 milioane de persoane sărace, adică 14% din populație, potrivit Insee. Această rată este de 19,8% pentru cei mai tineri de 18 ani.

În Franța sunt considerați săraci cei care primesc mai puțin de 1.062 de euro pe lună (pe o singură persoană adultă), adică mai puțin de 60% din venitul mediu al populației. 

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv