O delegaţie a Comisiei de la Veneţia se află în România astăzi și mâine, pentru pregătirea unei opinii privind modificările aduse recent Codului Penal şi Codului de Procedură Penală. Membrii delegației s-au întâlnit joi dimineață cu ministrul Justiției, Tudorel Toader. Mai sunt programate discuții cu parlamentarii din Comisia specială pentru legile justiţiei, cu preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea, şi cu reprezentanţii CSM, DNA, DIICOT. Avizul Comisiei de la Veneţia a fost solicitat de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, iar concluziile evaluării ar urma să fie prezentate pe 19 octombrie.

<!–

–>

Declaratii Tudorel Toader

EMBED VIDEO
LINK CU VIDEO

<!–

–>

Embed:

Link:

Prima întrevedere a delegaţiei Comisiei de la Veneţia s-a desfășurat la ora 08.00, cu ministrul Tudorel Toader, la sediul Ministerului Justiţiei. Întâlnirea a durat cu aproximativ un sfert de oră peste programul stabilit inițial.

Comisia este în misiune de evaluare. Discuțiile purtate au fost asupra proiectelor de lege pentru modificarea Codului penal, Codului de procedură penală. Sigur, este contribuția Ministerului Justitiei privind transpunerea deciziilor CCR – deciziile de admitere, deciziile interpretative și, de asemenea, pentru consolidarea prezumției de nevinovăție și confiscarea extinsă. După aceea, cunoașteți că proiectele au fost trimise prin guvern, au fost trimise la Parlament, Parlamentul le-a  mai adăugat și alte soluții legislative și acuma au fost adoptate. Proiectele de lege sunt la Curtea Constituțională, care le va  dezbate pe data de 17 septembrie“, a explicat ministrul Justiției.

“Am explicat câteva dintre soluțiile adoptate. Pe datele de 16 – 17 octombrie va avea loc sesiunea plenară a Comisiei de la Veneția, la care voi participa în calitate de membru titular al Comisiei de la Veneția”, a adăugat Tudorel Toader.

“Au fost multe întrebări, referitoare la cele două proiecte de lege”, a subliniat ministrul.

Delegaţia se va întâlni cu parlamentarii din comisia specială pentru legile justiţiei, condusă de Florin Iordache.

De la ora 12.00, reprezentanții Comisiei de la Veneţia vor fi primiți de către preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Va urma întâlnirea cu reprezentanţii CSM.

Vineri, delegaţia Comisiei de la Veneţia are programate întrevederi cu Bogdan Licu, adjuncutul procurorului general, cu reprezentanţii DNA şi DIICOT şi cu preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea.

La începutul lunii iulie, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a făcut apel la autorităţile din România să aştepte opinia Comisiei de la Veneţia înainte de a face alţi paşi pentru modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. El a avertizat că aceste reforme riscă să încalce obligaţiile internaţionale ale României, în special pe cele impuse de Convenţia penală privind corupţia, identificate în recentul raport GRECO.

Potrivit lui, Consiliul Europei va continua să urmărească cu atenţie desfăşurarea evenimentelor din România şi este pregătit să asigure expertiză, dacă este nevoie.

ŞTIRILE ZILEI

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/09/capital_transparent-183.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/09/capital_transparent-183-300x164.pngrootstireaActualitate/Esential
O delegaţie a Comisiei de la Veneţia se află în România astăzi și mâine, pentru pregătirea unei opinii privind modificările aduse recent Codului Penal şi Codului de Procedură Penală. Membrii delegației s-au întâlnit joi dimineață cu ministrul Justiției, Tudorel Toader. Mai sunt programate discuții cu parlamentarii din Comisia specială...