Angajamentele statelor pentru a combate schimbările climatice nu sunt la înălțimea obiectivelor, a regretat joi Organizația Meteorologică Mondială (OMM), avertizând că planeta va fi condamnată curând la un ciclu ireversibil de încălzire, relatează AFP.

“Nivelul de ambiție este prea scăzut”, a deplâns Petteri Taalas, șeful acestei agenții din subordinea ONU cu sediu la Geneva, mărturisind jurnaliștilor că omenirea se îndreaptă în acest secol spre creșteri de temperatură de trei sau patru ori mai ridicate decât obiectivul fixat în Acordul de la Paris privind schimbările climatice din 2015.

Omenirea continuă să emane în atmosferă prea mult gaze cu efect de seră pentru a limita la 2 grade C creșterea medie a
temperaturii globale față de perioada preindustrială, obiectivul țintă al Acordului de la Paris.

Terra s-a încălzit deja mai mult cu 1 grad C aproximativ, iar în acest ritm creșterea va atinge +3,2 grade C în 2100.

“Știm că dacă vrem să atingem acest obiectiv, gradul de ambiție trebuie să fie mai ridicat”, a subliniat Petteri Taalas. “La nivel mondial, nu am fost capabili să urmăm o cale care să permită atingerea” acestor obiective, a adăugat expertul.

“Ne îndreptăm mai degrabă spre o creștere de 3 sau 5 grade (…) până la sfârșitul secolului”, a avertizat Petteri Taalas.

În prezent, 85% din energia mondială este produsă de energiile fosile și doar 15% de centralele nucleare, de hidrocentrale sau de energii regenerabile. “Pentru a avea un impact asupra climei, ar trebui să inversăm aceste cifre”, a încheiat el. 

Comenteaza aceasta stire

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv