Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, la Palatul Victoria, că Executivul va introduce veniturile obținute din drepturi din proprietate intelectuală în calculul indemnizației pentru creșterea copilului.

„Remediem astăzi o scăpare din legislație, astfel încât persoanele care obțin venituri din drepturile de proprietate intelectuală să beneficieze de indemnizații pentru creșterea copilului pe măsura veniturilor realizate. Așadar, armonizăm prevederile Codului fiscal cu cele referitoare la stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului, astfel încât nimeni să nu aibă de suferit. Prin completarea legislației vom introduce și veniturile obținute din proprietate intelectuală în categoria sumelor care se iau în considerare la stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului”, a declarat joi, premierul Viorica Dăncilă, în debutul ședinței de Guvern.

Ministerul Muncii a anunțat, pe 7 septembrie, că a lansat procedura de modificare a ordonanței de urgență 111/2010 astfel încât femeile care obțin venituri din drepturi de autor să primească indemnizație pentru creșterea copilului, iar situația să fie remediată.

Reprezentanții Ministerului Muncii au transmis că prin modificarea Codului Fiscal prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.18/2018 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, categoria veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală a fost scoasă de sub incidența reglementărilor privind veniturile din activități independente și reglementată separat în cuprinsul Codului Fiscal la articolul 70.

Astfel, până la data de 22 martie 2018 inclusiv, veniturile din drepturile de proprietate intelectuală se iau în calcul la stabilirea drepturilor prevăzute de OUG nr.111/2010, cu modificările și completările ulterioare, ca fiind venituri din activități independente.

După această dată, potrivit Ministerului Muncii, veniturile din drepturi de proprietate intelectuală nu se mai încadrează în categoria veniturilor din activități independente și, prin urmare, nu mai pot fi luate în calcul la stabilirea drepturilor prevăzute de OUG nr.111/2010, cu modificările și completările ulterioare.

“Stabilirea dreptului și a cuantumului ICC pentru aceste persoane se face ținând cont de perioada de eligibilitate de 12 luni din ultimele 24 luni, acestea nefiind private de dreptul lor”, a transmis Ministerul Muncii, într-o informare.

Ministerul Muncii arată, în final, că a lansat, deja, în procedura de avizare inter-ministerială un proiect de modificare a OUG nr.111/2010, “astfel încât situația să fie remediată”.

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv