Organizația Amnesty International va cere autorităților române să renunțe la referendumul privind interdicția de facto a căsătoriilor între homosexuali, care ar încuraja homofobia și “ar încălca normele internaționale în domeniul drepturilor omului”, transmite France Presse joi.

Românii vor fi, probabil, chemați la urne pentru a se pronunța cu privire la planurile de a include în Constituție interdicția pentru cuplurile de homosexuali de a se căsători. Această ”inițiativă cetățenească”, care provine de la mai multe asociații apropiate de puternica Biserică Ortodoxă, a adunat trei milioane de semnături și a primit undă verde din partea parlamentului de stânga, amintește sursa citată.

“Referendumul prezintă riscul (…) de a duce la restricții suplimentare în viața de zi cu zi a cuplurilor de homosexuali și de a încuraja discriminarea”, căreia ei îi sunt deja victime, a declarat joi pentru AFP Barbora Cernusakova, reprezentantă a Amnesty pentru Europa, subliniind că acesta ar fi un “pas înapoi clar pentru România”.

Ea a adăugat că Amnesty va trimite vineri o scrisoare Curții Constituționale pentru a “încerca să împiedice această consultare”.

Cei nouă judecători ai Curții urmează să se pronunțe luni asupra principiului acestei consultări, a cărei dată urmează să fie stabilită de guvern, dar care ar putea avea loc pe 7 octombrie.

În această țară predominant ortodoxă și foarte conservatoare, este aproape sigur că va prevala un “da” pentru această interdicție. În această ipoteză, se va înscrie în legea fundamentală că mariajul reprezintă “uniunea dintre un bărbat și o femeie” și nu “între soți”, așa cum prevede în prezent Constituția.

Legislația românească nu permite căsătoriile gay și, în opinia oponenților acestei inițiative, o interdicție explicită în Constituție ar face dificilă, dacă nu chiar imposibilă, orice schimbare a legii pe termen lung în favoarea cuplurilor de homosexuali.

Pentru ca referendumul să fie valabil, rata de participare trebuie să ajungă la 30% din cei 18,9 milioane de români care au drept de vot. 

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv