Premierul Olandei Mark Rutte a declarat miercuri, la București, referindu-se la modificarea legislației penale din țara noastră, că “am urmărit evenimentele recente, avem o serie de îngrijorări și noi cu privire la statul de drept”. În același timp, președintele Klaus Iohannis a spus că “aceste semnale trebuie să fie luate în serios”, ca și opiniile altor parteneri “cum e Comisia de la Veneția, care nu vin pentru a ne critica, oamenii vor să ne ajute pentru a crea o justiție independentă”. Președintele Klaus Iohannis și premierul Olandei Mark Rutte au făcut declarații comune la Palatul Cotroceni, după întâlnirea pe care au avut-o. Cei doi au mai discutat și despre Brexit, migrație și preluarea președinției de către România a Consiliului Uniunii Europene.

<!–

–>

Klaus Iohannis, declarație

EMBED VIDEO
LINK CU VIDEO

<!–

–>

Embed:

Link:

<!–

SLIDESHOW FOTOGRAFII

–>

Declarații Klaus Iohannis:

– am avut o întâlnire bilaterală foarte bună. Relația bilaterală a primit o componentă nouă, o comunitate de români, aprox 30.000 de români care trăiesc în Olanda, o comunitate tânără, bine integrată și care contribuie într-un mod foarte pozitiv la dezvoltarea Olandei.

– viitorul UE a fost unul dintre subiectele noastre – România și Olanda lucrează la un front comun: consolidare unității europene.

– UE are nevoie de solidaritate reală între statele europene. Voi susține în continuare statul de drept și drepturile omului. Succesul Uniunii este legat de eficiența răspunsuruilor concrete pe care Uniunea le dă cetățeanului.

– am discutat despre pregătirea summitului din mai 2019.

– un subiect aparate – al securității interne, din perspectiva migrației.

– gestionarea mai eficientă a frontierelor. Dorința României de a adera cât mai posibil la Spațiul Schengen.

– am discutat și despre relațiile externe

– rezumând: pragmatism, cu accent pe proiectele concrete de colaborare care stimulează dezvoltarea economică și socială.

– apreciez discuțiile foarte bune, foarte deschise pe care le-am avut.

Declarații Mark Rutte:

– am colaborat amândoi și în cadrul Consiliului European, prețuiesc relația noastră.

– migrația, Brexit-ului și că România va deține președinția Consiliului în 2019. Ne-am concentrat pe faptul că în Sibiu ne vom reîntâlni în luna mai. Trebuie să existe o UE de valori, întemeiată pe o economie puternică. Va fi o ocazie extraordinară pentru a construi această agendă.

– ofer sprijinul meu pentru președinția pe care o va prelua România.

– Brexit, migrație și următorii 5 ani de agendă europeană reprezintă pentru d-voastră o ocazie extraordinară.

Întrebările presei și răspunsurile demnitarilor:

– (Întrebare: Olanda a făcut apel la instituțiile românești să nu slăbească statul de drept și lupta anticorupție prin modificări legislative. Apelul a fost respectat sau am putea ajunge într-o situație similară cu cea a Ungariei în care România să fie avertizată și chiar sancționată?) Mark Rutte: Am urmărit evenimentele recnte, avem o serie de îngrijorări și noi cu privire la statul de drept, Comisia Europeană recent și-a manifestat și ea îngrijorarea cu privire la eforutile de reformaă care par să încetinească ritmul. Statul de drept este un aspect cheie, este fundamentul UE.

Klaus Iohannis: Dacă într-o parte apar probleme care atrag atenția, este bine ca toată lumea să reacționeze în ideea de a îmbunătăți întregul mers. Știu că sunt acuze că partenerii noșrti se amestecă în politca noastră internă. Această acuză este greșită. Este obligatoriu ca atunci când nu merge ceva așa cum trebuie, trebuie să se atragă atenția. Aceste semnale trebuie să fie luate în serios. Cum trebuie luate în serios și opiniile altor parteneri cum e Comisia de la Veneția, care nu vin pentru a ne critica, oamenii vor să ne ajute să construim pentru a crea o justiție independentă. Aceste lucruri trebuie foarte bine înțelese și sunt importante pentru noi toți. Nu putem să fim parte într-o unitate de valori și să ne izolăm. De aceea este important și summitul de anul viitor.

– Întrebare: Cum comentați acuzațiile că protestul din 10 august a fost pregătit de forțe externe? Iohannis: Nu am astfel de date.

despre Schengen: Rutte: Olanda, socotind o permanentă legătură între această dorință și îndeplinirea MCV, trebuie să fim îndrumați de aceste criterii. Vom vedea care sunt pașii următori.

ŞTIRILE ZILEI

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/09/capital_transparent-170.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/09/capital_transparent-170-300x164.pngrootstireaActualitate/Esential
Premierul Olandei Mark Rutte a declarat miercuri, la București, referindu-se la modificarea legislației penale din țara noastră, că 'am urmărit evenimentele recente, avem o serie de îngrijorări și noi cu privire la statul de drept'. În același timp, președintele Klaus Iohannis a spus că 'aceste semnale trebuie să fie...