Premierul Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, că i-a cerut prim-ministrul Olandei, Mark Rutte, ca țara sa să sprijine demersul aderării României la Spațiul Schengen. Șeful Executivului român a adăugat că acest subiect nu trebuie legat de cel al Mecanismului de Verificare și Cooperare (MCV).

“Având în vedere că România îndeplinește criteriile tehnice privind aderarea la spațiul Schengen, fapt confirmat de către Comisia Europeană, am adresat premierului olandez solicitarea de a susține România în îndeplinirea acestui obiectiv. Cred cu tărie că România merită să fie în spațiul Schengen și că nu trebuie să legăm problematica Mecanismului de Cooperare și Verificare de criteriile Schengen. În concluzie, în discuția cu premierul Mark Rutte am subliniat potențialul considerabil de dezvoltare în continuare a unei relații bilaterale dinamice în interesul cetățenilor noștri. Nu vreau să vorbesc despre dispute politice interne, consider că acestea pot exista în toate statele membre ale UE. Important pentru mine este să aveți încredere în capacitatea Executivului de la București de a-și îndeplini în mod corect mandatul, să avem relații bilaterale și la nivel european cât mai bune”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, în cadrul unei declarații de presă comune susținute la Palatul Victoria alături de premierul Olandei, Mark Rutte.

Prim-ministrul român a punctat că este prima vizită a unui premier olandez în România în ultimii 15 ani, iar dialogul a avut ca scop “extinderea relațiilor bilaterale în domenii precum investițiile, cercetarea și dezvoltarea sau cooperarea în domeniul apărării”.

“Olanda se numără printre primii investitori străini în România, iar prezența firmelor olandeze în țara noastră este în continuă creștere. Am discutat despre modalitățile de consolidare a acestei cooperări și de intensificarea schimburilor economice, agreând organizarea unui forum de afaceri. Am prezentat premierului olandez noul cadru investițional din România, adoptarea legii achizițiilor publice și a legii parteneriatului public privat. Am discutat despre noi domenii de cooperare sectorială bilaterală, precum cercetare și inovare, agricultură, apărare și securitate. Totodată, cooperarea în domeniul industriei navale este un punct de referință pentru cooperarea noastră bilaterală”, a mai declarat Dăncilă.

În schimb, premierul olandez a afirmat că deși Olanda nu este de acord în privința Schengen, Olanda este de acord în multe alte privințe, care vizează cooperarea bilaterală și implicarea celor două state în proiectul european, în contextul deținerii României a președinției Consiliului UE din ianuarie 2019.

“Nu suntem de acord în toate privințele, cum ar fi Schengen. Asta este adevărat. Însă suntem de acord pe multe alte chestiuni. În primul rând Uniunea Europeană. Proiectul european este unul foarte important, bazat pe o piață puternică și valori puternice și faptul că lucrăm împreună pentru a asigura siguranța colectivă pentru toți cetățenii țărilor. În timpul președinției române a Consiliului UE discuțiile se vor axa pe Brexit, migrație. Cred că România va fi ținută minte pentru multe motive, ca președinte al Consiliului UE, însă unul dintre cele mai importante va fi bugetul pe următorii cinci ani. Deci România își va lăsa amprenta auspra agendei Europei în următorii cinci ani, după alegerile europarlamentare, iar moștenirea sa se va vedea foarte clar. Am toată încrederea în președinția română și Olanda va lucra întotdeauna constructiv cu România, atunci când există probleme”, a afirmat Mark Rutte.

Prim-ministrul Olandei, Mark Rutte, a avut în cursul zilei de miercuri o întrevedere și cu președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/09/dancila-am-cerut-premierului-olandei-sa-sustina-aderarea-romaniei-la-schengen-51103.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/09/dancila-am-cerut-premierului-olandei-sa-sustina-aderarea-romaniei-la-schengen-51103-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv