Discursul anual privind starea Uniunii Europene, susținut miercuri în Parlamentul European (PE) de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, aduce în atenție alegerile europarlamentare de anul viitor.

CINE VOTEAZĂ ȘI PENTRU CE?

Peste 350 de milioane de adulți din cele 27 de state ale UE au drept de vot, cei mai mulți urmând să voteze duminică, 26 mai 2019, la două luni după ce Marea Britanie va deveni prima țară care părăsește UE și a cărei decizie a alimentat în blocul comunitar mișcările naționaliste și eurosceptice.

Printr-un sistem de reprezentare proporțională vor fi aleși cei 705 eurodeputați, care-și împart activitatea între Bruxelles și Strasbourg. Începând cu micuța Malta, cu 6 mandate europarlamentare, și până la Germania, cu 96 de mandate, eurodeputații vor avea ca misiune timp de cinci ani să examineze legislația propusă de Comisia Europeană, care de asemenea trebuie aprobată de guvernele naționale reunite în Consiliul UE.

CARE ESTE MIZA?

Temele de campanie vor fi diverse, de la bugetul UE și până la schimbările climatice și asistența socială. Dar euroscepticii consideră acest scrutin un fel de referendum în stil Brexit despre supraviețuirea UE, ei susținând ideea unei Europe a națiunilor împotriva ideii federaliste a diminuării suveranității naționale a statelor membre.

În mijlocul acestei dezbateri se află problema migrației. Naționaliștii, cum ar fi reprezentanți ai guvernelor polonez și ungar, pun pe seama UE valul masiv de migranți veniți în Europa începând din anul 2015. În schimb, federaliștii europeni spun că migrația poate fi controlată numai prin cooperare.

EXISTĂ PARTIDE POLITICE EUROPENE?

Da și nu. Opt grupuri parlamentare se regăsesc în actualul PE, care va deveni mai mic după Brexit. Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, are 29% din mandate și reușește să asigure o majoritate a establishment-ului, adesea în cooperare cu Socialiștii și Democrații (S&D), care au 25% din mandate, precum și cu liberalii din grupul ALDE, cu 9%. Dar, toate grupurile politice din PE sunt neomogene.

ÎNVINGĂTORUL VA CONDUCE UE?

Nu chiar. Sau, probabil. Liderii PE spun că ei sunt inima democrației europene. În practică însă, puterea este deținută în cea mai mare parte de guverne și nu prea se întâmplă lucruri pe care statele mari să nu le agreeze.

O istorică luptă pentru Parlament și Consiliu va marca europarlamentarele. PE a promis că va forța Consiliul UE să-l desemneze pe succesorul lui Jean-Claude Juncker la conducerea Comisiei Europene dintre liderii marilor grupuri politice care vor câștiga scrutinul. Dar unii lideri naționali, precum președintele francez Emmanuel Macron, nu consideră că ar trebui să aplice o asemenea regulă. Ceea ce creează riscul ca PE să respingă propunerea de președinte al Comisiei avansată de Consiliu, fapt care ar conduce la o criză fără precedent.

SUNT DERUTAT. AȘADAR, CINE CONDUCE UE?

Răspunsul este complicat. Dar votul și toată zarva din jurul desemnării președintelui Comisiei fac parte dintr-o târguială mai extinsă între guverne pentru numirea șefilor și din alte instituții-cheie, precum Consiliul UE sau Banca Centrală Europeană.

Germania și Franța au cea mai solidă poziție de negociere, dar acesta este un joc la care chiar și cei mai mici pot participa. De exemplu, Juncker este al treilea șef al executivului UE provenit din micul Luxemburg. Totuși, speranțele sale exprimate la începutul mandatului de președinte al Comisiei că statele vor ceda mai multe prerogative către Bruxelles au rămas în mare parte neîmplinite.

ÎN ACESTE CONDIȚII, VOR ADUCE ALEGERILE MARI SCHIMBĂRI?

Un eventual rezultat bun al euroscepticilor ar putea conduce la formarea unei minorități mai mari și mai unite care să se împotrivească directivelor europene. În schimb, euro-optimiștii cred că o campanie care să atragă mai mult atenția populației ar putea favoriza eforturile post-Brexit de a menține cele 27 de state împreună.

Sondajele sugerează că extrema dreaptă și-ar putea spori prezența în PE, dar probabil nu suficient de mult încât să prevestească moartea UE. Pare de asemenea improbabil ca vreuna dintre tabere, pro sau împotriva unei integrări sporite a UE, să dea o lovitură decisivă la scrutinul din luna mai.

rootstireaActualitate/Esential
Discursul anual privind starea Uniunii Europene, susținut miercuri în Parlamentul European (PE) de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, aduce în atenție alegerile europarlamentare de anul viitor.CINE VOTEAZĂ ȘI PENTRU CE?Peste 350 de milioane de adulți din cele 27 de state ale UE au drept de vot, cei mai mulți...

Preluat de la romania ntv