Guy Verhofstadt / FOTO: www.facebook.com/GuyVerhofstadt

<!–

–>

Într-un interviu pentru cotidianul Ouest-France, Verhofstadt, liderul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) din Parlamentul European, a declarat că are în comun cu Macron analiza şi propunerile politice.

Iniţiativa cu La République En Marche, partidul președintelui francez, va fi lansată în octombrie, eventual în cadrul unui nou grup parlamentar european.

“În 2019 va avea loc o luptă între populiştii naţionalişti pe de o parte şi o alternativă pro-europeană pe de altă parte”, a subliniat europarlamentarul.

El s-a pronunţat, ca şi preşedintele francez, împotriva principiului “Spiztenkandidat”, potrivit căruia liderul partidului cu cele mai multe voturi la alegerile europarlamentare devine preşedintele Comisiei Europene.

“Acesta rămâne un sistem în care doamna Merkel (n. red. – Angela Merkel, cancelarul Germaniei) hotărăşte cine este viitorul preşedinte al Comisiei. Ceea ce mă preocupă cel mai mult este că adevăratul candidat al Partidului Popular European este domnul Orban (n. red. – Viktor Orban, premierul Ungariei)”.

Verhofstadt susţine, potrivit AFP, ideea unor partide paneuropene şi o democraţie transnaţională.

rootstireaActualitate/Esential
...