Mâine dimineaţă va suna clopoţelul pentru milioane de copii şi adolescenţi. Cursurile încep mai repede, dar noul an şcolar va fi cu o săptămână mai scurt decât cel care a trecut. Mulţi elevi se vor lovi, din păcate, de vechile neajunsuri din sistem. Unii vor trece prin şantiere, vor regăsi aceleaşi condiţii precare sau vor învăţa în şcoli nesigure. Deşi puţine, există şi câteva cazuri fericite.

<!–

–>

Școala începe cu bune și rele

EMBED VIDEO
LINK CU VIDEO

<!–

–>

Embed:

Link:

Elevii au în faţă 168 de zile de şcoală, împărţite în 34 de săptămâni – cu una mai puţin decât anul şcolar precedent. Pentru cei mai mulţi dintre ei, cursurile se vor încheia la jumătatea lunii iunie. Chiar luna viitoare, copiii din clasele primare vor avea şi prima vacanţă. Cei mai mari se vor bucura de patru vacanţe. Cea de vară va dura, aşa cum se obişnuia, până pe 15 septembrie.

Unii elevi vor avea nevoie, însă, şi de nervi tari. În comuna Tâmna din judeţul Mehedinţi, 200 de copii vor începe cursurile în şantier. În clase nu e montat nici măcar parchetul, astfel că dascălii şi elevii au venit mai repede la şcoală ca să dea o mână de ajutor.

În Bucureşti, la una dintre cele mai bune şcoli, copiii vor avea parte de surprize. Trei dintre cele 18 clase au fost modernizate cu bani de la Primăria Sectorului 2.

Nici aici nu lipsesc, însă, problemele. Părinţii elevilor spun că, la două dintre toalete, copiii nu vor avea pic de intimitate.

De mai mulţi ani, în majoritatea claselor, copiii au table interactive şi tot felul de dotări la care mulţi elevi din ţară doar visează. Au fost luate cu bani de la Banca Mondială.

Acesta este un exemplu fericit. Aproape jumătate dintre miile de angajaţi din sistemul de învăţământ care au răspuns la un sondaj recent au declarat că lipsesc mijloacele moderne de predare: calculatoarele cu conexiune la internet, tablele interactive, videoproiectoarele şi imprimantele. Peste 40 la sută au indicat lipsa materialelor didactice, iar o treime – lipsa sălilor de sport. Şi încă o problemă extrem de gravă: există încă şcoli fără grupuri sanitare sau apă curentă.

Din nefericire, încă există mii de şcoli fără autorizaţie de securitate în caz de incendiu, iar mulţi elevi vor învăţa tot din cărţi uzate şi neactualizate. Dar chiar şi manualele noi au probleme. În cele de Geografie, Istorie şi Biologie pentru clasa a şasea apar greşeli flagrante pentru care au fost trimise deja erate. Important e ca elevii să nu fie descurajaţi şi să nu abandoneze şcoala – o altă mare problemă în România.

Semestrul I: 10 septembrie 2018 – 1 februarie 2019

Semestrul al II-lea: 11 februarie 2019 – 14 iunie 2019

Clasele terminale de liceu: până în data de 31 mai 2019

Clasa a VIII-a: până în data de 7 iunie 2019

ANUL ŞCOLAR 2018-2019 – VACANŢE

Vacanţa de iarnă: 22 decembrie 2018 – 13 ianuarie 2019

Vacanţa intersemestrială: 2 – 10 februarie 2019

Vacanţa de primăvară: 20 aprilie – 5 mai 2019

Vacanţa de vară: 15 iunie – 15 septembrie 2019

Pt. clasele primare: 27 octombrie – 4 noiembrie 2018

ŞTIRILE ZILEI

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/09/capital_transparent-109.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/09/capital_transparent-109-300x164.pngrootstireaActualitate/Esential
Mâine dimineaţă va suna clopoţelul pentru milioane de copii şi adolescenţi. Cursurile încep mai repede, dar noul an şcolar va fi cu o săptămână mai scurt decât cel care a trecut. Mulţi elevi se vor lovi, din păcate, de vechile neajunsuri din sistem. Unii vor trece...