Salariile cadrelor didactice din județul Vrancea sunt în pericol din cauza costului standard per elev, iar școlile ar putea rămâne fără bani până la sfârșitul anului, anunță sindicaliștii din domeniul educației. 

Reprezentanții profesorilor au făcut calcule și au aflat că în prezent, în județul Vrancea, sunt 25 de unități de învățământ care au probleme financiare, ISJ fiind nevoit să redistribuie către acestea banii cuveniți altor școli.

Costul standard per elev este un etalon în funcție de care se calculează suma de bani pe care o primește lunar fiecare unitate de învățământ de la Ministerul Educației, prin intermediul Inspectoratului Școlar General. Problema este că etalonul nu este bine gândit și provoacă mari diferențe între școli, spun sindicaliștii din învățământ.

Vrancea este printre județele cu mari probleme la acest capitol, subiectul fiind dezbătut de ani de zile.

Reprezentanții pofesorilor din județul Vrancea spun că în vară au întârziat salariile profesorilor de la trei școli și că, în prezent, sunt 25 de unități care se confruntă cu probleme financiare.

Situația se va agrava și se va ajunge în situația în care aproape toate cele 120 unități din județ vor rămâne fără bani de salarii până la sfârșitul anului, anunță sindicaliștii.

„Este o problemă veche de ani de zile, dar acum este vizibilă, se vede că nu sunt bani pentru salariile profesorilor pentru că plățile se fac prin intermediul Inspectoratului Școlar. Problema gravă este costul standard per elev, este subdimensionat, este ridicol, noi spunem chestia asta de ani de zile. Este ca un bulgăre de zăpadă, în vară au fost câteva școli unde salariile profesorilor au întârziat cu două-trei săptămâni, acum sunt 25 de unități în această situație, în octombrie vor fi 50, vor și și mai multe în noiembrie, iar la finalul anului, cu mici excepții, toate școlile din județul Vrancea vor rămâne fără bani de salarii”, a declarat, pentru MEDIAFAX, președintele Sindicatului Liber din Învățământ Vrancea, Constantin Ionescu.

Șefii Inspectoratului Școlar Județean Vrancea recunosc faptul că există o problemă din cauza costului standard atât în județul lor, cât și alte zone ale țării, dar spun că profesorii nu sunt în pericol de a rămâne fără salarii.

„Noi sperăm că nu se va ajunge în situația în care profesorii nu-și primesc salariile. Nu există acest pericol acum, cu siguranță se vor găsi soluții. Nu există nicio plângere a profesorilor privitoare la salarii și știu că există discuții la nivel de minister și sindicate pentru a modifica costul standard, astfel încât să dispară această problemă”, a spus, la solicitarea MEDIAFAX, inspectorul școlar general al județului Vrancea, Lauriana Ailincuței.

Sindicaliștii spun că situația salariilor nu va fi rezolvată până când Ministerul Educației nu va regândi modul de calcul al banilor alocați școlilor și grădinițelor.

„Trebuie regândit costul standard, sunt situații aberante. De exemplu, Colegiul Unirea, un colegiu de top din Focșani, nu se încadrează în costul standard. Ca să se plătească salariile se iau bani de la alte școli, se face o echilibrare, dar nu știu dacă vor mai reuși acest lucru”, a precizat Constantin Ionescu.

Costul standard pentru fiecare elev/preșcolar pentru învățământul preuniversitar de stat, particular și confesional acreditat, pentru anul 2018, este de 4.413 lei. În funcție de acest etalon se stabilește finanțarea de bază a unei unități de învățământ preuniversitar. Concret, suma pe care o primește o școală rezultă din multiplicarea costului standard per elev/preșcolar cu coeficienții specifici unității de învățământ și cu numărul de elevi. Costul standard se aplică pentru cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum și contribuțiile aferente acestora.

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv