<!–

–>

Banii înapoi pentru Cumințenia Pământului

EMBED VIDEO
LINK CU VIDEO

<!–

–>

Embed:

Link:

Returnarea banilor pentru Cumințenia Pământului din aceeași vitrină unde au fost donați la Muzeul Național de Artă în 2016 are valoarea unei metafore, spune artistul Dan Perjovschi, una dintre vocile importante ale campaniei pentru cumpărarea sculpturii.

Nu sunt tabele cu numele donatorilor, banii sunt returnați pe încredere.

Dan Perjovschi readuce astfel în discuție Cumințenia Pământului și istoria ei recentă. Sculptura a dispărut din circuitul public, nu mai avem acces la ea, după ce în iunie proprietarele lucrării n-au mai prelungit contractul de comodat cu Muzeul Național de Artă.

Acum 2 ani s-au strâns în jur de un milion 200 de mii de lei din donații publice, din cele 6 milioane necesare pentru achiziția Cumințeniei. Guvernul urma să aloce alte 5 milioane, dar tranzacția n-a mai avut loc.

Între timp, discuția despre soarta Cumințeniei Pământului rămâne în aer. Proprietarele ar vrea ca guvernul să spună clar că nu-și exercită dreptul de preemțiune, ca să scoată lucrarea la licitație.

Pe plan internațional, ultima vânzare a unei sculpturi de Brâncuși s-a făcut în mai la casa Christie’s din New York: 71 de milioane de dolari, o sumă record, pentru o sculptură de 78 de cm, Tânăra sofisticată.

rootstireaActualitate/Esential
<!-- --> Banii înapoi pentru Cumințenia Pământului ...