Kremlinul a indicat joi că este “inadmisibil” ca autorităţile ruse să fie făcute responsabile de otrăvirea în martie, la Salisbury, sud-vestul Angliei, a fostului spion dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, transmite agenția France Presse, citată de Agerpres. Reacţia Moscovei a venit după ce secretarul de stat britanic pentru Securitate, Ben Wallace, a afirmat că, în ultimă instanţă, preşedintele Vladimir Putin este vinovat de acest caz, întrucât el conduce statul rus.

Suspecții atacului de la Salisbury / FOTO: twitter.com/metpoliceuk

<!–

–>

“Orice fel de acuzaţii vizând puterea rusă sunt pentru noi inadmisibile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

“Nici înaltele autorităţi ale Rusiei, nici responsabili de rang mai mic (…) nu au nimic de-a face cu ceea ce s-a întâmplat la Salisbury”, a subliniat el.

Londra a apreciat joi că preşedintele rus Vladimir Putin este, în ultimă instanţă, responsabil pentru otrăvirea lui Skripal şi a fiicei sale cu agent neurotoxic Noviciok.

Cu o zi în urmă, premierul britanic Theresa May a afirmat în faţa Parlamentului că atacul a fost comis de doi “ofiţeri” ai Serviciului de informaţii al armatei ruse – GRU, dar că decizia otrăvirii celor doi a fost luată la un nivel superior, mai sus de GRU.

“Noi am declarat în repetate rânduri şi o putem confirma încă o dată: Rusia nu a avut niciodată şi nu are nimic de-a face cu evenimentele de la Salisbury. Rusia nu este implicată deloc”, a insistat Peskov.

Poliţia britanică a anunţat miercuri că a emis mandate de arestare pe numele a doi cetăţeni ruşi suspectaţi că ar avea legătură cu cazul otrăvirii celor doi Skripal şi a dat publicităţii fotografiile lor.

“Pentru a verifica identitatea lor, pentru a avea un temei juridic de a face aceasta, avem nevoie de o cerere oficială din partea britanică”, a spus Peskov.

“Declaraţiile în Parlament nu înlocuiesc şi nu pot înlocui o astfel de cerere”, a adăugat el.

Joi, ambasadorul Marii Britanii la Moscova, Laurie Bristow, a fost convocat la Ministerul de Externe rus, unde i-a fost comunicată solicitarea ca Londra să pună la dispoziţia părţii ruse amprentele digitale ale celor doi presupuşi agenţi GRU, a comunicat agenţia rusă oficială de presă TASS.

Ambasadorul britanic ar fi respins cererea formulată de Moscova, conform agenţiei de presă citate.

<!–

 

–>

ŞTIRILE ZILEI

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/09/capital_transparent-76.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/09/capital_transparent-76-300x164.pngrootstireaActualitate/Esential
Kremlinul a indicat joi că este 'inadmisibil' ca autorităţile ruse să fie făcute responsabile de otrăvirea în martie, la Salisbury, sud-vestul Angliei, a fostului spion dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, transmite agenția France Presse, citată de Agerpres. Reacţia Moscovei a venit după ce secretarul de...