MAE a anunțat că toate zborurile au fost anulate, trenurile au fost oprite, iar serviciile de transport cu autobuzul suspendare, în urma cutremurului de 6,7 grade pe scara Richter produs miercuri în nordul Japoniei, care s-a soldat cu șapte morți, 300 de răniți și cel puțin 40 dispărute.

“Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Japonia că, în conformitate cu informațiile distribuite de autoritățile nipone<https://www.jma.go.jp/en/warn/>, din cauza seismului cu magnitudinea de 6,7 înregistrat la data de 6 septembrie 2018 în regiunea Hokkaido (Sapporo), s-au anulat toate zborurile de la Aeroportul New Chitose – Hokkaido, pentru data de 6 septembrie 2018, trenurile locale s-au oprit, serviciile de transport cu autobuzul au fost suspendate, aprovizionarea cu apă a fost afectată, multe autostrăzi au fost închise, sunt înregistrate daune pe scară largă și întreaga insulă a rămas fără alimentarea cu energie electrică. În unele zone au fost emise ordine de evacuare. Insula Hokkaido se află sub atenționare de ploi abundente, vânt puternic și inundații. De asemenea, accesul cu mașina și trenul este restricționat din cauza avariilor survenite la infrastructura de acces către aeroport”, arată reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe într-un comunicat de presă remis joi MEDIAFAX.

MAE îi roagă pe “cetățenii români să manifeste atenție sporită dacă se află sau tranzitează zonele afectate, să urmeze sfaturile autorităților locale și să urmărească îndeaproape informațiile distribuite de autoritățile nipone competente. Pentru zonele în care unda seismică a fost puternică, se menține pericolul foarte ridicat de prăbușire al imobilelor, precum și de alunecări de teren”.

Sursa citată oferă detalii despre cum pot românii cere asistență consulară.

“Pentru informații suplimentare (în limba engleză) se poate apela la următoarele numere de telefon ale Centrului de Informare cu privire la Prevenirea Dezastrelor din Hokkaido: +81011-204-5937 și +81011-204-5092. Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Japonia: +81(0)3-3479-1804, +81(0)3-3479 0431, +81(0)3-3479-0432, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență au la dispoziție și telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României la Tokyo: +8180-4461-4465”, mai arată MAE.

De asemenea, ministerul “recomandă consultarea paginilor de Internet dedicate: http://tokyo.mae.rowww.mae.ro<http://www.mae.ro/> și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță<http://www.mae.ro/app_cs>” (http://www.mae.ro/app_cs) care oferă informații și sfaturi de călătorie, precum și serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!””.

Cel puțin șapte persoane au murit, alte 300 au fost rănite și cel puțin 40 sunt considerate dispărute în urma cutremurului de 6.7 grade pe scara Richter produs miercuri în nordul Japoniei, relatează agenția de presă locală NHK și agenția Reuters.

Cutemurul a avut loc la adâncimea de 39 de kilometri, în zona orașului Chitose de pe insula Hokkaido, din nordul arhipeleagului nipon.

Epicentrul cutremurului a fost la 31 de kilometri est-sud-est de Chitose, la 33 de kilometri est-nord-est de Tomakomai și la 62 de kilometri sud-est de capitală regiunii Hokkaido, Sapporo, un oraș cu aproape 2 milioane de locuitori.

Seismul s-a produs joi la ora locală 03.07 (ora României, 21.07), iar în urma seismului nu a fost emisă o alertă de tsunami.

Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a transmis că peste 25.000 de salvatori participă la operațiune.

La aproximativ 12 ore de la seism, o parte a orașului Sapporo, capitala regiunii Hokkaido, are din nou curent electric. Peste trei milioane de localnici din regiune au rămas fără curent electric. Cutremurul a provocat mai multe alunecări de teren în zonă.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/09/informare-mae-toate-zborurile-au-fost-anulate-iar-serviciile-de-transport-suspendate-dupa-cutremurul-din-japonia-51034.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/09/informare-mae-toate-zborurile-au-fost-anulate-iar-serviciile-de-transport-suspendate-dupa-cutremurul-din-japonia-51034-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv