<!–

–>

Pacienții cer să fie tratați ca în Europa

EMBED VIDEO
LINK CU VIDEO

<!–

–>

Embed:

Link:

Alexandru avea doar patru ani când a fost diagnosticat cu purpură trombocitopenică idiopatică. În caz de hemoragie severă, boala poate fi fatală. Acum, Alex are 8 ani şi viaţa lui decurge normal datorită eforturilor uriaşe făcute de părinţi pentru a procura medicamente care costă uneori peste 10 mii de lei pe lună.

Pentru adulţii din România, însă, pastilele sunt gratuite. Fără ele, Alex trebuie să ia cortizon, care are reacţii teribile.

Dosarul pentru aprobarea terapiei şi în cazul copiilor a fost în evaluare mai bine de un an, deşi termenul legal e de 90 de zile. Noul ministru al Sănătăţii a reacţionat la apelurile disperate, iar medicamentul a fost pus condiţionat pe lista gratuităţilor. Mai trebuie făcuţi însă câţiva paşi.

84 de terapii noi au fost introduse la compensare în ultimul an şi jumătate. Asociaţiile de pacienţi se plâng, însă, că unele nu au ajuns la pacienţi, deşi au protocoale de prescriere.

În continuare, spitalele au probleme cu aprovizionarea, cu bugetele, aici e marea problemă.

Pacienţii români cer să fie trataţi şi în ţara lor, la fel ca peste hotare. S-au implicat şi într-o campanie prin care speră să convingă decidenţii să asigure calitatea în sistem şi un buget adecvat nevoilor din Sănătate. Acum, finanţarea e cea mai mică din Uniunea Europeană şi suntem fruntaşi la multe boli grave.

rootstireaActualitate/Esential
<!-- --> Pacienții cer să fie tratați ca în Europa ...