Președintele SUA, Donald Trump, se teme că declarațiile pe care le-ar face în audierile Comisiei speciale care anchetează cooperarea cu Rusia ar putea conduce la acuzații privind mărturie mincinoasă, informează site-ul agenției Reuters.

Donald Trump crede că investigatorii ar putea compara declarațiile sale cu cele ale fostului director FBI James Comey și se teme că discrepanțele pot fi folosite împotriva lui de Comisia condusă de procurorul special Robert Mueller.

“Deci, dacă eu spun ceva, iar James Comey spune altceva și este cuvântul meu împotriva cuvântului său, iar el este prieten bun cu Mueller, Mueller ar putea spune: «Ei bine, eu îl cred pe Comey» și, chiar dacă eu spun adevărul, aș deveni mincinos. Nu este bine”, a declarat Donald Trump pentru agenția Reuters.

Donald Trump a refuzat să spună dacă va accepta să fie audiat de Comisia Robert Mueller.

Președintele SUA, Donald Trump, a afirmat vineri că procurorul special Robert Mueller, care anchetează ingerințele electorale ruse, este o persoană controversată, și a decis retragerea accesului la date secrete pentru un oficial din cadrul Departamentului Justiției. După ce i-a retras accesul la date clasificate fostului director CIA John Brennan, Donald Trump a semnalat vineri că va dispune aceeași măsură în cazul lui Bruce Ohr, un oficial din cadrul Departamentului Justiției. “Cred că Bruce Ohr este o rușine. Cred că îi voi retrage foarte rapid” accesul la date clasificate, a declarat Donald Trump, citat de site-ul agenției Reuters. Bruce Ohr este implicat într-un dosar referitor la echipa de campanie electorală a lui Donald Trump și la presupusele contacte cu Rusia. “Și domnul Mueller are o serie de conflicte de interese, el în mod direct. Știți că domnul Mueller este puternic controversat”, a acuzat Donald Trump.

Recent, Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, a avertizat că procurorul special Robert Mueller trebuie să definitiveze investigația în câteva săptămâni, altfel va fi demis. “Dacă nu termină în două-trei săptămâni, îl vom da jos în forță”, a afirmat Rudy Giuliani, citat de New York Magazine și de MSNBC.

Procurorul special Robert Mueller a oferit posibilități pentru audierea președintelui SUA, Donald Trump, în investigația privind presupusele contacte cu Rusia în campania electorală din 2016, afirmă surse citate de site-ul agenției Associated Press. În negocierile privind posibila audiere a lui Donald Trump, echipa procurorului special Robert Mueller a oferit Casei Albe mai multe opțiuni, precum un număr limitat de întrebări ori răspunsuri în scris, afirmă un oficial citat de AP. Avocații lui Donald Trump au confirmat că ambele părți au avut un schimb de opinii privind o eventuală audiere.

Donald Trump a exprimat public disponibilitatea de a fi audiat, deși avocații președintelui au obiecții față de propunerile echipei de investigare.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, i-a cerut procurorului general, Jeff Sessions, să oprească imediat investigația privind ingerințele ruse și privind presupusele contacte între fosta sa echipă de campanie și Moscova. “Este o situație teribilă, iar procurorul general Jeff Sessions trebuie să oprească acum această vânătoare de vrăjitoare înscenată, înainte de a continua să afecteze și mai mult imaginea țării noastre. Bob Mueller este controversat în totalitate, iar cei 17 democrați furioși care îi fac treaba murdară sunt o rușine pentru Statele Unite!”, a transmis Donald Trump de curând prin Twitter. Jeff Sessions, secretar al Justiției și procuror general, l-a susținut pe Donald Trump în campania electorală din 2016. Jeff Sessions s-a recuzat din investigația privind ingerințele ruse, aceasta fiind monitorizată de procurorul general adjunct, Rod Rosenstein.

Donald Trump a subliniat că nu a avut contacte cu Rusia în campania electorală din anul 2016, argumentând că oricum nu ar fi vorba de o infracțiune. “Contactele nu sunt infracțiune, dar nu contează, deoarece nu au existat contacte (cu excepția celor ale escroacei Hillary și ale democraților)!”, a transmis Donald Trump prin Twitter.

“Contactele” cu o anumită persoană sau entitate nu constituie infracțiune din punct de vedere juridic, dar procurorul special Robert Mueller investighează activități de coordonare între entități guvernamentale ruse și echipa de campanie electorală a lui Donald Trump, ceea ce ar putea atrage acuzații privind o conspirație. Experții atrag atenția că depistarea colaborării cu o putere străină în campania electorală poate atrage numeroase acuzații. Donald Trump a negat în mai multe rânduri că a avut contacte cu Rusia în campania electorală din 2016.

Donald Trump ar putea fi audiat în investigația privind contactele echipei de campanie electorală cu Rusia, a confirmat avocatul acestuia, Rudolph Giuliani, sugerând însă că eventualele “contacte” cu Moscova nici măcar nu sunt o infracțiune. Rudy Giuliani a denunțat ancheta coordonată de procurorul special Robert Mueller. “Au format o echipă total tendențioasă”, a acuzat avocatul lui Donald Trump. Fostul primar al orașului New York a subliniat că nu îi recomandă lui Donald Trump să discute cu echipa lui Robert Mueller, explicând însă că este posibil ca liderul de la Casa Albă să vrea audierea pentru a-și demonstra nevinovăția. “Ceea ce cred și ceea ce știu pot fi două lucruri diferite. Eu cred că președintele nu ar trebui să discute cu Mueller. Dar știu cât de convins este el că nu a făcut nimic rău și că vrea să explice acest lucru”, a spus Giuliani. Întrebat dacă Donald Trump riscă să fie inculpat pentru contactele cu Rusia, avocatul a afirmat că s-ar putea să nu fie vorba despre o infracțiune. “Nici măcar nu știu dacă este o infracțiune, mă refer la contactele cu Rusia. Dacă analizezi infracțiunea, atacurile cibernetice sunt. Președintele nu a comis atacuri cibernetice. Nu i-a plătit el să comită atacuri cibernetice”, a spus Giuliani.

Biroul Federal pentru Investigații (FBI), Senatul SUA și Camera Reprezentanților anchetează cazul ingerințelor Rusiei în campania electorală și presupuse contacte între apropiați ai președintelui Donald Trump și oficiali ruși, iar procurorul special Robert Mueller coordonează investigațiile. Cel puțin trei membri ai fostei echipe de campanie electorală a președintelui Donald Trump – Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopolous – sunt inculpați în investigația din SUA privind ingerințele Rusiei. Partidul Democrat din Statele Unite a intentat un proces împotriva Rusiei, echipei de campanie electorală a președintelui Donald Trump și site-ului WikiLeaks, denunțând o presupusă conspirație pentru perturbarea scrutinului prezidențial desfășurat în SUA în 2016.

Comisia pentru Informații din Camera Reprezentanților a dispus, recent, încheierea anchetei privind ingerințele Rusiei, stabilind că nu au existat acțiuni coordonate ale echipei de campanie a președintelui Donald Trump cu Moscova.

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv