Valurile de arșiță și ploile torențiale s-ar putea intensifica în emisfera nordică pe fondul încălzirii globale care va determina o prelungire a perioadei de stagnare a “valurilor planetare” în anumite zone, a anunțat luni o echipă de oameni de știință olandezi.

Cercetătorii au explicat că există un risc de fenomene “extreme” în America de Nord, Europa și unele zone din Asia deoarece emisiile rezultate în urma activităților antropice perturbă curenții de aer de la altitudini mari care suflă în direcție estică în “valuri planetare” vaste și ciclice, relatează Reuters.

“Vremea de vară ar putea deveni mai persistentă, cu perioade prelungite de secetă, posibil și cu perioade prelungite de ploi”, a declarat Dim Coumou, autor principal al studiului efectuat la Institutul pentru cercetarea impactului climatic Potsdam (PIK) și Universitatea Vrije din Amsterdam.

“Ambele pot conduce către extreme”, precum caniculă, secetă, incendii de vegetație sau inundații, a declarat cercetătorul referindu-se la concluziile publicate în jurnalul Nature Communications, bazate pe o analiză a literaturii științifice existente.

Numeroase regiuni din emisfera nordică au fost afectate în această vară de arșiță, dar și de incendii de vegetație precum cele din California sau Grecia. De asemenea, temperaturile au ajuns până la 30 de grade Celsius chiar și la Cercul Polar Arctic.

Stagnarea caracteristicilor climatice poate reprezenta un pericol la adresa producției de hrană. “Vremea caniculară și secetoasă din vestul Europei, Rusia și unele zone din Statele Unite amenință culturile de cereale din aceste grânare”, au notat autorii studiului.

Cercetătorii au asociat încetinirea caracteristicilor climatice cu zona arctică, aceasta încălzindu-se de cel puțin două ori mai mult față de temperatura medie globală pe fondul schimbărilor climatice.

Diferența de temperatură între Arctica rece și regiunile sudice mai calde reprezintă un factor esențial în circulația curenților de aer în jurul planetei noastre, au notat oamenii de știință. Pe măsură ce acest contrast se diminuează, curenții de aer încetinesc, iar arșița sau ploile stagnează mai mult în unele zone.

“Din ce în ce mai multe dovezi demonstrează că umanitatea perturbă acești vaști curenți de aer”, a subliniat Hans Joachim Schellnhuber, director al PIK și coautor al unui alt studiu, pe tema incendiilor masive de vegetație din 2016 din Canada.

“Amplificată de emisiile de gaze cu efect de seră în urma activităților umane, încălzirea globală distorsionează probabil modelele naturale”, a scris cercetătorul într-un comunicat.

Calota glaciară arctică s-a micșorat în ultimii ani expunând o suprafață din ce în ce mai mare de apă și pământ, închisă la culoare, care absoarbe mai multă căldură și accelerează încălzirea, au explicat oamenii de știință.

În jurnalul Scientific Reports, Schellnhuber și echipa sa au notat că au descoperit faptul că perturbarea valurilor planetare a fost un factor fundamental al incendiilor de vegetație din 2016 din Alberta, care au provocat pagube estimate la 4,7 miliarde de dolari canadieni (3,6 miliarde de dolari americani).

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv