Grecia “își reia astăzi destinul în propriile mâini”, și-a exprimat marți marea satisfacție premierul grec Alexis Tsipras, într-un mesaj televizat transmis de pe insula Itaca, simbol al lungii călătorii a lui Ulise, relatează AFP.

Dorind să marcheze prima zi a “noii ere” pentru țara sa “debarasată” de planurile de ajutor internațional și de tutela creditorilor, care au durat opt ani, Alexis Tsipras s-a deplasat în insula Itaca, în Marea Ionică, punctul de plecare și de întoarcere a lui Ulise în Odiseea lui Homer, pentru a anunța că “o nouă zi răsare” pentru Grecia. “O zi istorică, cea a sfârșitului politicilor de austeritate și a recesiunii”.

“Odiseea modernă pe care țara noastră a traversat-o din 2010 a luat sfârșit”, a declarat premierul grec în această alocuțiune de circa zece minute, etalând o cămașă albă în fața camerelor televiziunii publice Ert, în aer liber și uitându-se la portul acestei insule de un mare simbolism.

Folosind expresii celebre din Odiseea, poemul lui Homer scris în secolul al VIII-lea î.e.n., Alexis Tispras a lăudat curajul și “capacitatea grecilor, care la fel ca Ulise au înfruntat “Symplegades” (stâncile aruncate) ale recesiunii.

Acest mesaj a vrut să pecetluiască sfârșitul celor opt ani de tutelă strictă asupra țării sale, sub “menghina” UE și FMI și care a durat din 2010 până în prezent.

Premierul Tsipras, la putere din ianuarie 2015, a fost nevoit să semneze constrâns și forțat în luna iulie a aceluiași an al treilea și ultimul plan de împrumuturi pentru țara sa.

Luni, liderii UE, președintele Consiliului European, Donald Tusk, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, dar și liderii german și francez, au salutat ieșirea Greciei din planurile de ajutorare, lăudând “eforturile și sacrificiile grecilor”, precum și “solidaritatea” europenilor în timpul crizei datoriei.

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv