Consilierul pentru securitate națională al președintelui american Donald Trump, John Bolton, și prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu au cerut țărilor europene să-și intensifice presiunea asupra Iranului, în timpul unei întâlniri luni la Ierusalim, informează France Presse.

John Bolton a sosit în Israel duminică pentru o vizită de trei zile, pentru a discuta mai ales despre Iran, despre activitățile nucleare ale Teheranului și prezența sa pe teritoriul Siriei.

Iranul este marele inamic al Israelului și Netanyahu a salutat cu entuziasm decizia luată de Washington în mai de a se retrage din acordul nuclear iranian, contrar opiniei țărilor europene.

“Este extrem de important pentru Statele Unite ca Iranul să nu obțină niciodată arme nucleare operaționale”, a declarat Bolton reporterilor alături de Netanyahu.

“Lucrăm cu prietenii noștri europeni pentru a-i convinge asupra necesității de a lua măsuri mai puternice împotriva armelor nucleare iraniene și programului de rachete balistice”, a adăugat el.

Aceasta este o părere împărtășită “practic de toată lumea din regiune”, în special în capitalele arabe, a estimat Netanyahu. “Cu cât presiunea asupra Iranului este mai puternică, cu atât mai mari vor fi șansele ca regimul (iranian) să pună capăt actelor sale de agresiune. Și toți ar trebui să se alăture acestui efort”, a adăugat el.

Acordul nuclear încheiat între Teheran și marile puteri în 2015 a avut drept scop împiedicarea Iranului să obțină arma atomică în schimbul ridicării unor sancțiuni internaționale.

Potrivit ultimului raport al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Teheranul și-a îndeplinit angajamentele.

Netanyahu și Bolton au acuzat Iranul că a profitat de ridicarea sancțiunilor economice pentru finanțarea activităților care alimentează conflictele în regiune, mai ales în Siria, Liban și Yemen.

Israelul și Casa Albă împărtășesc aceleași preocupări cu privire la Iran și implicarea sa în Siria, unde Teheranul îl sprijină pe președintele Bashar al-Assad, de asemenea un aliat al Rusiei.

Netanyahu a cerut de mai multe ori în ultimele luni ca Iranul să se retragă complet din Siria.

În timpul turneului său, Bolton se va deplasa de asemenea în Ucraina și la Geneva, unde se va întâlni joi cu secretarul general al Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev.

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv