Ministrul Afacerilor Interne a prezentat, azi, mai multe informații despre miting pe care le-a catalogat drept manipulări. Printre acestea, se numără și cea privind ieșirea femeii jandarm din spital sau faptul că forțele de ordine ar fi bătut o femeie în scaun cu rotile.

“Jandarmeria trimisă în punctul de frontieră să prevină oamenii să vină la protest, fapt ce a dus la aglomerarea foarte mare. În realitate, punctul de trecere al frontierei Borș a fost tranzitat de 8.359 cetățeni români și străini, unii turiști, nu care aveau scopul de a veni la protest”, a fost prima informație pe care Carmen Dan a catalogat-o drept manipulare.

De asemenea, ministrul a precizat că informațiile vehiculate în spațiul public potrivit cărora forțele de ordine ar fi bătut o femeie în scaun cu rotile sunt false.

“Au fost prezentate informații potrivit cărora jandarmii au bătut o persoană în scaun cu rotile. Este regretabil și josnic faptul că sunt folosite persoane în scaunul cu rotile. Imaginile arată că aceasta s-a aruncat pur și simplu din cărucior”, a completat Dan.

Tot drept manipulare a fost etichetată și informația potrivit căreia jandarmii ar fi bătut un pensionar. “Un pensionar a fost bătut fără milă de jandarmi. În realitate, bărbatul a atacat jandarmii în dispozitiv. Ulterior i s-a întocmit dosar penal pentru ultraj”, a spus ministrul Afacerilor Interne.

Carmen Dan a declarat că au fost și instigatori printre manifestanți, care îndemnau la violență asupra forțelor de ordine. “Mălin Bot sau alții instigau să ia armele jandarmilor și să îi împuște în cap”, a spus Carmen Dan.

“În Piață au fost manifestanți pașnici pe care Jandarmeria i-a acoperit cu gaze. Au fost doar 2-3 violenți. Procurorul prezent în Piață a notat că, în jurul orei 16.00, aproximativ 1.000 de persoane se manifestau violent la adresa protestatarilor pașnici, cât și a jandarmilor. Altă manipulare. Cei doi jandarmi lăsați în urmă. Jandarmii făceau parte dintr-o trupă menită să intervină în zona fast food, în urma unui apel la 112. Tânăra a căzut. Colegul ei a înercat să o ajute să se ridice”, a declarat ministrul.

Carmen Dan a precizat că în imaginile transmise de la spitalul unde a fost internată femeia jandarm agresată la miting apărea de fapt colega acesteia, nu ea.

“În realitate, femeia prezentată este colega celei agresate. Traumatism coloană cervicală a fost primul diagnostic. Ulterior, în urma investigării computer tomograf, a fost schimbat diagnosticul. Cum v-ați fi așteptat să iasă Ștefania din spital. Erați fericiți dacă ieșea în scaunul cu rotile?”, a întrebat ministrul.

Printre datele pe care Carmen Dan le-a catalogat drept manipulări s-a numărat și fotografia cu jandarmul aflat față în față cu sora sa, plângând împreună, ce a fost prezentat ca fiind din Piața Victoriei. Ministrul spune că, în realitate, era vorba de o imagine la un miting din Sofia din 2013. Totodată, și informația potrivit căreia s-ar fi încercat oprirea oamenilor să ajungă cu trenurile sau microbuzele în București este falsă, a mai spus ministrul.

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv