O insulă a apărut pe Dunăre, în dreptul orașului Galați, din cauza debitului scăzut al fluviului și a aluviunilor purtate de apă. În timp ce autoritățile monitorizează situația, localnicii așteaptă vreme bună, să meagă cu barca pe insula, la pescuit sau picnic, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Punctul de trecere BAC Galați-Tulcea se află în apropierea insulei formate în mijlocul Dunării, iar în curând, vasele care transportă mașini și oameni de pe malul gălățean pe cel tulcean vor fi obligate să renunțe la drumul obișnuit și să ocolească pentru a ajunge la destinație, potrivit șefului flotei Navrom Bac, Grigore Crăciun.

„Anul trecut au fost probleme, insula nu ajungea până în dreptul Punctului de Trecere Bac, dar se prelungea pe sub apă, erau multe depuneri. Anul acesta situația se repetă. Peste câteva zile o să ocolim prin amonte, nu știm exact cât de mult, o să luăm o decizie atunci. O dragă sapă la gura Siretului, dar sunt multe aluviuni”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, șeful flotei Navrom Bac, Grigore Crăciun.

Insula care a apărut în mijlocul Dunării nu încurcă deocamdată vapoarele și convoaiele de mari dimensiuni care trec fluviul, iar potrivit reprezentanților Administrației Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galați, limba de pământ lungă de peste 100 de metri și lată de 10 metri nu se află pe șenalul navigabil, astfel că autoritățile nu au luat încă nicio măsură.

„Nu-i problemă, apare în fiecare an dacă Dunărea scade sub 200. Insula apare și eventual se mărește în funcție de debitul Dunării. Dar pentru vapoarele care trec prin dreptul orașului Galați nu sunt probleme, între insulă și șenalul navigabil sunt 300 de metri. S-a întâmplat și în alți ani, insula apare atunci când Dunărea este scăzută, din cauza lățimii Dunării, a vitezei curentului apei mai mică decât viteza curentului la malul drept, acolo se depun aluviuni, se formează un banc”, a explicat directorul Administrației Fluviale a Dunării de Jos, Dorian Dumitru.

În timp ce autoritățile monitorizează situația pentru a lua măsuri, gălățenii așteaptă vreme frumoasă pentru a merge cu bărcile pe insulă, la plajă, pescuit sau picnic.

„Doar o poză, nimic mai mult. Nu am barcă, nu pot ajunge acolo. Am văzut zilele trecute niște tineri care făceau grătar pe limba de nisip din mijlocul Dunării. Nu știu dacă este în regulă”, a declarat un gălățean aflat pe malul Dunării, care nu s-a aventurat să ajungă până la insula formată și a făcut câteva fotografii de pe mal.

Specialiștii spun că, în viitor, insula nu o să mai dispară sub apă în funcție de evoluția debitului Dunării, din cauza aluviunilor din ce în ce mai numeroase care se adună și îi consolidează marginile.

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv