Numeroase personalități din lumea întreagă au adus un omagiu legendei muzicii americane Aretha Franklin, decedată joi la Detroit, la vârsta de 76 de ani, SUA deplângând dispariția unei “comori naționale”, informează AFP.

Fostul președinte democrat Bill Clinton, pentru care “regina muzicii soul” cântase în cursul învestiturii sale în 1993, a spus că “deplânge pierderea prietenei sale”, “una dintre cele mai mari comori naționale americane”.

“Ea ne-a emoționat sufletele timp de peste 50 de ani. Era elegantă, grațioasă și ferm intransigentă în munca sa artistică. Ea va fi întotdeauna regina muzicii soul și mult mai mult pentru toți cei care o cunoșteau personal și prin muzica sa”, a afirmat Clinton.

“Regina muzicii soul, Aretha Franklin a decedat. Ea a fost o femeie excepțională, care a beneficiat de un minunat dar de la Dumnezeu, vocea sa. Ne va lipsi”, a scris într-un mesaj pe Twitter și actualul președinte american Donald Trump.

“Ea nu merită doar RESPECTUL nostru, ci de asemenea recunoștința noastră eternă pentru că ne-a deschis ochii, urechile și inimile. Odihnește-te în pace pentru totdeauna, prietena mea!”, a spus la rândul ei Hillary Clinto

Dispariția Arethei Franklin, care cântase de asemenea și la învestitura lui Barck Obama, a fost urmată de numeroase reacții în lumea muzicii.

O altă legendă a muzicii americane, Diana Ross, a scris pe Twitter că “se roagă pentru sufletul de aur minunat” al interpretei celebrelor piese “Respect” și “I Say a Little Prayer”.

“Să păstrăm toți un moment de reculegere pentru a mulțumi vieții fabuloase a Arethei Franklin, regina sufletelor noastre, care ne-a inspirat pe toți timp de atâția și atâția ani”, a scris pe Twitter fostul star al Beatles-ilor,Paul McCartney.

Elton John a evocat “o lovitură pentru toți cei care iubesc muzica adevărată”. Mick Jagger a salutat o personalitate “atât de exaltantă” și, semn că ea transcende generațiile, rockeri precum Liam Gallagher și Ringo Starr i-au adus de asemenea omagiul lor.

Potrivit cântărețului portorican Ricky Martin, prima femeie care a fost admisă în ‘Rock and Roll Hall of Fame’, panteonul american al rock-ului, “va fi întotdeauna reamintită și admirată”.

El a salutat o femeie “extrem de importantă pentru muzică, cultură și drepturile civice”, cuvinte care sunt un ecou al celor ale pastorului Jesse Jackson, celebrul apărător al drepturilor civice americane, un apropiat al defunctei.

“Ea s-a bătut până la capăt. Nu a încetat niciodată să servească, să vegheze asupra altora, să împartă. Noi îi mulțumim astfel. Ea ne lipsește deja enorm”, a declarat el pe canalul WDIV, părăsind joi dimineață domiciliul artistei unde ea tocmai încetase din viață.

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv