România interzice comerțul cu oi și capre, material seminal, ovule și embrioni de la aceste rumegătoare din două regiuni ale Bulgariei – Yambol și Burgas – unde au fost confirmate primele focare de pestă a micilor rumegătoare din Uniunea Europeană, a anunțat, vineri, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor /ANSVSA/

În România nu evoluează această boală, având statut de țară liberă de pesta micilor rumegătoare.

Conform unui comunicat al ANSVSA remis AGERPRES, primul focar de pestă a micilor rumegatoare din Uniunea Europeană a fost confirmat în Bulgaria în data de 23 iunie a acestui an, urmat de confirmarea altor noi focare în 28 iunie și 9 iulie. Din data de 9 iulie și până în prezent nu a mai fost confirmat un alt focar de boală în Bulgaria.

În aceste condiții, ANSVSA a interzis expedierea/achiziționarea de rumegătoare mici și material seminal, ovule și embrioni de la rumegătoare mici și introducerea acestora pe teritoriul României din Bulgaria, respectiv din comunele Bolyarovo și Elhovo din regiunea Yambol și din comunele Sredets, Sozopol, Primorsko, Malko Tarnovo și Tsarevo din regiunea Burgas.

Ambele regiuni se află în apropierea graniței Bulgariei cu Turcia.

ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA județene, pentru a își proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală. De asemenea, orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA județene.

Specialiștii sanitari-veterinari precizează că pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Boala se transmite în principal prin contact direct. Mortalitatea în cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%.

Pentru a păstra statutul de țară liberă de pestă, ANSVSA a organizat în teritoriu mai multe întâlniri pentru informarea medicilor veterinari cu atribuții specifice, a operatorilor economici și a tuturor persoanelor implicate în activitatea de comerț cu rumegătoare din Bulgaria sau cu rumegătoare care tranzitează Bulgaria.

De asemenea, au fost intensificate acțiunile de supraveghere pasivă, în special în județele din sudul țării, iar medicii veterinari au fost instruiți cu privire la recunoașterea semnelor clinice de boală în conformitate cu specificațiile Organizației Mondiale de Sănătate Animală (OIE).

Nu în ultimul rând, au fost întărite controalele în punctele de trecere la frontieră în ceea ce privește transporturile de rumegătoare din Bulgaria și Turcia, având în vedere că ultimele animalele la care s-a confirmat boala nu prezentau semne clinice, confirmarea făcându-se în baza investigațiilor de laborator.

Potrivit sursei citate, specialiștii din cadrul Autorității de la nivel central s-au întâlnit cu cei din cadrul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală pentru a analiza situația epidemiologică din Bulgaria și pentru a stabili măsurile adecvate pentru supravegherea și diagnosticarea acestei boli.

În data de 21 august este convocată o instruire prin videoconferință cu reprezentanții tuturor DSVSA județene pe acest subiect, urmând ca, în scurt timp să fie organizat un exercițiu de simulare pentru pesta micilor rumegătoare.

Comisia Europeană a adoptat în 4 iulie 2018, Decizia (EU) 2018/954 de stabilire a anumitor măsuri de protecție pentru prevenirea răspândirii pestei micilor rumegătoare în Bulgaria.

Anul trecut, România s-a situat pe locul patru în rândul Statelor Membre, după Regatul Unit, Spania și Grecia la efectivele de ovine și caprine deținute, cu un total de 11,485 milioane de capete, relevă datele Institutului Național de Statistică. Exceptând anul 2010, aceste efective au înregistrat creșteri în fiecare an, în 2017 fiind consemnate cu 36,6% mai multe ori și capre față de anul 2006.

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv