Trei bărbanți au fost arestați în urma unor percheziții în București și în județele Giurgiu, Călărași și Ilfov, la persoane care ar fi recrutat tinere sărace, pentru căsătorii de conveniență cu cetățeni asiatici. În schimbul acordului, fetele primeau bani, iar bărbații puteau accede în spațiul UE.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Poliția Română, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și ai Direcției Operațiuni Speciale au făcut 15 percheziții la persoane bănuite ar fi recrutat tinere cu posibilități materiale reduse, în vederea încheierii de căsătorii de conveniență cu cetățeni asiatici, contra unor sume de bani, pentru ca acești cetățeni să poată accede în spațiul Uniunii Europene. Trei persoane au fost arestate preventiv.

„Din cercetări a reieșit că membrii grupării ar fi pus la dispoziția unor cetățeni români înscrisuri oficiale falsificate – cărți de identitate, certificate de căsătorie, apostile etc., în vederea utilizării acestor documente pentru încheierea de căsătorii de conveniență cu cetățeni non UE, fapt ce a avut ca urmare dobândirea de către cei din urmă a unor drepturi în spațiul UE, respectiv drept de ședere, drept de muncă, drept de locuința etc. Gruparea infracțională ar fi fost coordonată de un cetățean pakistanez stabilit în România de 20 de ani și ar fi acționat pe raza județelor Giurgiu, Călărași și Ilfov, precum și în municipiul București. Cei în cauză sunt bănuiți că ar fi recrutat tinere cu posibilități materiale reduse, în vederea încheierii de căsătorii de conveniență cu cetățeni asiatici, contra unor sume de bani, pentru ca acești cetățeni să poată accede în spațiul Uniunii Europene”, se arată în comunicatul citat.

Căsătoriile de conveniență s-ar fi încheiat pe teritoriul Ciprului, României și Germaniei, cetățenii non-UE plătind pentru aceste servicii sume situate în jurul valorii de 10.000 de euro, iar tinerele ce ar fi acționat în acest scop ar fi primit un comision de aproximativ 1.000 de euro, potrivit sursei citate.

De asemenea, polițiștii mai spun că membrii grupării ar fi realizat acte de identitate sau alte documente falsificate (certificate de căsătorie, livrete de familie, apostile, permise de ședere temporară), prin intermediul cărora cetățeni non-UE, deja intrați în spațiul european, aflați pe teritoriul României sau al altor state europene, în special Germania, să certifice o stare de aparentă legalitate.

„În urma cooperării internaționale cu autoritățile polițienești din Cipru și Germania, s-a reușit identificarea unui număr de aproximativ 20 de persoane, în general persoane fără posibilități materiale sau cu un grad scăzut de educație, pe care membrii grupării le-ar fi trimis în Cipru și Germania, unde ar fi încheiat căsătorii de conveniență”, mai spun polițiștii.

De asemenea, în urma perchezițiilor, au fost ridicate mai multe înscrisuri și copii ale unor înscrisuri ce prezintă suspiciunea de a fi falsificate, 17.000 de euro, precum și telefoanele mobile, laptopurile și tabletele ce ar fi fost utilizate de persoanele bănuite în desfășurarea activității infracționale.

Pe numele a trei bărbați, Tribunalul București a emis mandate de arestare preventivă.

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv